Jelte Spijker kwam uit de kast en wilde stoppen met waterpolo

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 mei 2024, 16:42
16 mei 2024, 16:46
© IMAGO

Jelto Spijker kwam enkele jaren geleden uit de kast. Voor de international van het Nederlandse waterpoloteam was dat niet makkelijk en hij dacht zelfs aan stoppen. Gaandeweg werd hij geaccepteerd door de buitenwereld.

Op zijn zeventiende had Spijker zijn coming-out en kwam hij openlijk voor zijn homoseksualiteit uit. “Nadat ik uit de kast was gekomen, heb ik de stap naar het hoogste niveau gemaakt”, vertelt hij in de podcast De Schaduwspits van de NOS. “Ik voelde op dat moment best veel druk, omdat ik de enige was op dat niveau binnen het waterpolo. Het voelde alsof ik met alles wat ik deed de gehele lhbti-gemeenschaprepresenteerde.”

Jelto Spijker trok zich na zijn 'coming-out' terug uit Oranje

Uiteindelijk bezweek Spijker onder de druk van buitenaf. Hij stopte tijdelijk bij Oranje en zette het waterpoloën op een lager pitje. “Ik wilde zelfs helemaal stoppen. Het wereldje is vrij klein. Het maakt uit hoe andere mensen naar je kijken en ik was de enige." De doelman van het Nederlands elftal kreeg ook te maken met ‘kleedkamerhumor’. "Ik wilde niet moeilijk doen of mezelf kwetsbaar maken. Dus ik accepteerde alles en maakte grappen om het bespreekbaar te maken. Daarin ben ik mezelf een beetje kwijtgeraakt. Want veel opmerkingen deden me meer dan ik op dat moment wilde toegeven." In die tijd kwam ook niemand van de nationale bond bij hem langs voor hulp, waardoor hij het plezier in de sport enigszins verloor.

Lees ook: Breakdancer krijgt nog één kans om zijn OS-droom te realiseren

De coronapandemie zorgde voor een ommekeer. Spijker miste zijn sport meer dan gedacht en wisselde van club. Daardoor kon hij ook weer terugkeren bij Oranje. De doelman vond een manier om zijn 'ambassadeurschap voor homo-acceptatie' te relativeren en hoefde niet per se een activist voor homorechten te zijn; hij kon eenvoudigweg zijn passie voor waterpolo volgen. Het stempel ‘homo’ liet hij los, want hij is meer dan dat. “Ik ben een waterpolo-speler, ik ben homo, maar ik ben ook een persoon. En die drie dingen, die moet je op een gegeven moment met elkaar in balans krijgen.”

Tegenwoordig keept Spijker op het hoogste niveau in Duitsland. Hij realiseert zich dat het ook anders had kunnen lopen. Volgens hem toont dat hoeveel talent er verloren kan gaan als iemand zich niet op z’n plek voelt. De doelman zit tegenwoordig goed in zijn vel en voelt dat anderen achter hem staan. "Ik heb een interview gedaan over homo-acceptatie voor het grootste waterpoloblad van Nederland. Wat dat betreft voel ik me wel redelijk gesteund."