Zo plaatsen de Nederlandse volleybalvrouwen zich voor de Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 mei 2024, 14:44
14 mei 2024, 16:57
© IMAGO

De Nederlandse volleybalvrouwen hopen zich de komende weken nog te plaatsen voor de Olympische Spelen, die tussen 26 juli en 11 augustus worden gehouden in de Franse hoofdstad Parijs. Mee Met Oranje legt hieronder uit hoe het team via de Nations League nog een ticket kan krijgen.

Hoe kunnen de Oranjevrouwen zich voor de Spelen plaatsen?

In totaal mogen twaalf landen deelnemen aan Olympische Spelen. Als gastland is Frankrijk automatisch geplaatst en via een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) hebben ook de Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Polen, Servië, Turkije en de Verenigde Staten zich verzekerd van een startbewijs. Zeven tickets zijn dus al vergeven en de overige vijf worden verdeeld op basis van de wereldranglijst.

Lees ook: Nederland wacht recordaantal medailles op Olympische Spelen

Na de groepsfase van de Nations League, die dinsdag van start gaat en voor Nederland op 16 juni eindigt, wordt de wereldranglijst opgemaakt. De hooggeplaatste landen per continent ontvangen dan een startbewijs. Als alle continenten eenmaal vertegenwoordigd zijn, krijgen de overige hoogstgeplaatste landen een ticket voor Parijs.

Nederland staat momenteel tiende op de wereldranglijst, een plek die goed is voor een olympisch ticket. Er kan echter nog van alles gebeuren. Oranje speelt de komende weken maar liefst twaalf wedstrijden in de Nations League. Daartussen zitten ook duels tegen de grootste concurrenten: Canada (elfde op de wereldranglijst) en Duitsland (twaalfde). Als het Nederlandse team op 17 juni nog steeds tiende staat, verzekert de ploeg van bondscoach Felix Koslowski zich van een startbewijs.

Programma Nations League Oranje

Oranje speelt twaalf wedstrijden in de poulefase van de Nations League. De eerste vier duels worden gespeeld in het Turkse Antalya. Daarna verplaatst het team zich naar China voor vier wedstrijden in Macau. Tot slot speelt de ploeg vier duels in Fukuoka (Japan).

 • 14 mei om 16.00 uur: Nederland - Bulgarije
 • 16 mei om 19.00 uur: Nederland - Turkije
 • 18 mei om 13.00 uur: Nederland - Polen
 • 19 mei om 13.00 uur: Nederland - Duitsland
 • 29 mei om 13.30 uur: Nederland - China
 • 30 mei om 13.30 uur: Nederland - Brazilië
 • 31 mei om 10.00 uur: Nederland - Dominicaanse Republiek
 • 2 juni om 06.30 uur: Nederland - Frankrijk
 • 12 juni om 08.30 uur: Nederland - Servië
 • 13 juni om 05.00 uur: Nederland - VS
 • 14 juni om 08.30 uur: Nederland - Canada
 • 16 juni om 04.30 uur: Nederland - Zuid-Korea

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben in totaal driemaal deelgenomen aan de Olympische Spelen. In 1992 waren ze er in Barcelona voor het eerst bij en werden ze meteen zesde. Vier jaar later eindigde het team in Atlanta als vijfde. De Oranjevrouwen behaalden hun hoogste klassering op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.  Toen pakten ze net geen medaille en werden ze vierde. In Tokio 2021 was de ploeg er niet bij.

Wereldranglijst

1TurkijeGeplaatst
2Verenigde StatenGeplaatst
3Brazilië Geplaatst
4Servië Geplaatst
5Italië Virtueel geplaatst
6ChinaVirtueel geplaatst
7PolenGeplaatst
8Dominicaanse RepubliekGeplaatst
9JapanVirtueel geplaatst
10NederlandVirtueel geplaatst
11CanadaNog niet geplaatst
12DuitslandNog niet geplaatst
13ThailandNog niet geplaatst
14BelgiëNog niet geplaatst
15FrankrijkGeplaatst
21KeniaVirtueel geplaatst
Kenia staat weliswaar lager dan Nederland, maar is als hoogstgeplaatste Afrikaanse land al virtueel zeker van de Olympische Spelen.