Nederland wacht recordaantal medailles op Olympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 mei 2024, 18:29
13 mei 2024, 19:20
© IMAGO

Het begin van de Olympische Spelen komt steeds dichterbij. Het grootste sportevenement van de wereld gaat van start op 26 juli in Parijs en eindigt op 11 augustus. Volgens Gracenote kan het voor Nederland een succesvol toernooi worden. Het databedrijf voorspelt achttien gouden medailles voor TeamNL, waardoor Nederland in de top vijf van de mondiale sportwereld komt.

Achttien gouden medailles zou een nieuw record betekenen voor Nederland. Dat record staat momenteel op twaalf keer goud in Sydney 2000. Gracenote, dat een aantal keer voorspellingen deelt voor de Olympische Spelen, is nog nooit zo hoopvol geweest over de kansen van TeamNL. Baanwielrenner Harrie Lavreysen mag driemaal op het hoogste schotje plaatsnemen en Mathieu van der Poel wint de wegrace door Parijs. Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip maken op hun beurt de favorietenrol waar op de madison en zwemster Sharon van Rouwendaal neemt, op haar vermoedelijk laatste Spelen, afscheid met goud. De hockeyers volgen na lange droogte eindelijk het voorbeeld van de vrouwen en ‘natuurlijk’ wint ook Femke Bol. Tes Schouten mag zich ook olympisch kampioen noemen en de zeilers pakken maar liefst drie gouden medailles. De roeiploeg overtreft die prestatie: zij zijn goed voor vijf keer goud.

Nederland wint achttien gouden medailles in Parijs

Vorig jaar voorspelde Gracenote nog 41 medailles in totaal voor Nederland, maar dat aantal is geslonken naar 38 plakken. Het aantal keer ‘goud’ neemt echter toe van dertien naar achttien. Het databedrijf voorspelt vijfmaal zilver en vijftien bronzen plakken. Gebaseerd op het aantal gouden medailles eindigt Nederland in de top 5 van het medailleklassement. De Verenigde Staten staan bovenaan in de medaillespiegel, voor China en gastland Frankrijk. Nederland zou de nummer vier worden, voor grote sportlanden zoals Groot-Brittannië en Australië.

Lees ook: Deze Nederlanders hebben zich al geplaatst voor de Olympische Spelen

Bij de Olympische Spelen van Tokio in 2021 kwam Nederland tot een historisch aantal van 36 medailles. Volgens Gracenote kan dat record in Parijs meteen uit de boeken. In Japan won TeamNL tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen plakken. Nederland eindigde destijds als zevende in het landenklassement.