Schaatscoach Jac Orie slaat alarm: 'Laten we niet wachten tot het te laat is'

Jac Orie coacht Beau Snellink
© IMAGO - Jac Orie coacht Beau Snellink
Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 jul. 2025, 10:50
21 jul. 2025, 15:46

Jac Orie slaat alarm. De schaatscoach, die samenwerkt met de top van het Nederlandse schaatsen, maakt zich ernstig zorgen over het feit dat veel Nederlanders nauwelijks aan sport doen. Volgens hem is een drastische verandering nodig.

De cijfers liegen er niet om, zo stelt Orie in een column voor Orise. "Volgens recente gegevens van het RIVM voldoet minder dan de helft van de Nederlandse jeugd aan de beweegrichtlijnen. Dat betekent: minstens één uur matig intensieve beweging per dag en minimaal drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Wat we zien, is een generatie die steeds vaker stilzit, schermkijkt en minder buitenspeelt." Volgens de schaatscoach heeft dat directe gevolgen. Zo wordt de motorische ontwikkeling minder gestimuleerd, is er meer overgewicht en kunnen er op de langere termijn chronische klachten zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten ontstaan.

Artikel gaat verder onder video

Jac Orie luidt de noodklok

Volgens Orie wordt het belang van de motoriek vaak over het hoofd gezien. "In de sport zien we het effect daarvan heel concreet: jonge sporters die opgroeien met een beperkte motorische basis, hebben veel meer moeite om later complexere bewegingsvormen aan te leren. Het fundament ontbreekt." De schaatscoach benadrukt dat niet ieder kind een topsporter moet worden, maar volgens hem ligt de kracht van sport 'juist in wat het bijdraagt aan een gezond en veerkrachtig leven'. "Dat begint bij plezier in bewegen. Spelen. Ontdekken wat je lijf kan. Het gaat niet om winnen, maar om het ontwikkelen van een positieve relatie met beweging."

Lees ook: Patrick Roest tempert verwachtingen na absoluut rampseizoen: 'Niet goed genoeg'

Orie vervolgt: "Als samenleving moeten we erkennen dat beweging geen bijzaak is, maar een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een kind. En dat begint op jonge leeftijd, thuis, op school en in de buurt. Ik geloof dat bewegen de basis is van fysieke én mentale gezondheid. Wat ik in topsport zie, begint bij de jeugd: wie zijn lichaam leert kennen, leert ook beter omgaan met stress, tegenslagen en uitdagingen. Laten we dus niet wachten tot het te laat is. De jeugd heeft de toekomst, maar alleen als die toekomst ook beweegt."

Reacties

Nog geen opmerkingen

Je moet ingelogd zijn om te reageren.