Pas twee keer eerder speelde het Nederlands elftal tegen Slowakije sinds Tsjecho-Slowakije gesplitst werd in Tsjechië en Slowakije. Tegen de Tsjechen speelde Oranje sinds die tijd (1993) al negen keer. Vanavond zal staan.

De twee interlands tegen de Slowaken dateren van een recent verleden. Op 30 mei 2012 oefende Oranje in aanloop naar het teleurstellend verloren EK in Polen en Oekraïne tegen Slowakije. Dat duel werd met 2-0 gewonnen in de Kuip in Rotterdam. Weinig mensen zullen echter nog iets van dat duel kunnen herinneren.

Verser in het geheugen, hoewel langer geleden, zal het duel tegen Slowakije in de achtste finale van het WK 2010 in Zuid-Afrika nog staan. Na een goed verlopen groepsfase, waarin werd gewonnen van Denemarken, Kameroen en Japan, moest Oranje in de achtste finale aantreden tegen Slowakije.

Arjen Robben raakte kort voor het toernooi geblesseerd, maar was razendsnel weer op de been door de speciale behandelingen van Dick van Toorn. Het duel met Slowakije was zijn eerste duel dit WK en de razendsnelle buitenspeler liet zich direct weer gelden.

Al na een kwartier zorgde Robben voor de 1-0 door een typische Robben-goal. Hij werd diep gestuurd door Wesley Sneijder, trok naar binnen en schoot de bal in de korte hoek langs de keeper.

Lange tijd had Oranje het daarna lastig, tot de bevrijdende 2-0 van Wesley Sneijder op aangeven van Dirk Kuyt. Dat Slowakije in de 90e minuut nog een doelpunt maakte uit een penalty was slechts voor de statistieken, Oranje ging naar de halve finale, waarin Brazilië de tegenstander zou zijn. De afloop van dat toernooi weten we nog allemaal…

Bekijk hier de beelden van het duel Nederland – Slowakije op het WK 2010: