Tijdens het EK in Zwitserland keert de UEFA in totaal 41 miljoen euro aan prijzengeld uit. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van het vorige Europees kampioenschap, toen er 'slechts' 16 miljoen euro in de pot zat. De uiteindelijke EK-winnaar krijgt een in totaal zo'n 5,1 miljoen euro.
De Oranje Leeuwinnen kunnen het toernooi lekker beginnen. Omdat Nederland zich heeft geplaatst, verdient de KNVB sowieso het startbedrag van 1.8 miljoen euro. Minimaal dertig procent daarvan gaat direct naar de selectie van bondscoach Andries Jonker. Bij goede resultaten in de groepsfase kan dit bedrag echter snel oplopen. Een overwinning levert één ton op en een gelijkspel de helft (vijftigduizend euro). Winst in alle drie de groepswedstrijden betekent dus een extra bonus van drie ton (driehonderdduizend euro).
Prijzengeld EK Zwitserland
Tijdens de knock-outfase stijgen de bedragen flink. Bereiken de Oranje Leeuwinnen de kwartfinale, dan levert dat zo'n extra 550.000 euro op en voor de halve finale komt daar 700.000 euro bij. De verliezend finalist ontvangt 850.000 euro bovenop de eerdere premies. Als Nederland het EK in Zwitserland wint, komt er een extra bedrag van 1.750.000 euro bij. Zo kan het totale prijzengeld voor de KNVB oplopen tot maximaal 5.100.000 euro.
1,8 miljoen euro startgeld
100.000 euro winstpremie in de groepsfase, 50.000 euro bij een gelijkspel
550.500 euro bij het bereiken van de kwartfinales
700.000 euro bij het bereiken van de halve finales
850.000 euro voor de verliezend finalist
1.750.000 euro voor de winnaar van het EK
De bedragen zijn overigens erg klein vergeleken met het EK in Duitsland (manen). Vorig jaar werd in totaal 331 miljoen euro uitgereikt door de UEFA. Het prijzengeld bij de mannen steeg de afgelopen jaren slechts met enkele procenten. Bij de vrouwen is er juist een stijging van 156 procent van 2022 tot 2025. Dit is een belangrijke ontwikkeling. Nadine Keßler, directeur vrouwenvoetbal bij de UEFA, lichtte dit recent toe: "We verhogen enorm, omdat we weten hoe belangrijk prijzengeld is. Wat het doet in termen van publieke perceptie, maar ook in termen van het bevorderen van ontwikkeling. We investeren meer. Zelfs als we geen geld verdienen aan de EURO, omdat het gewoon het juiste is om te doen", aldus Nadine Keßler, directeur vrouwenvoetbal van de UEFA.
Reacties
Nog geen opmerkingen
Je moet ingelogd zijn om te reageren.