Gooit de slechte waterkwaliteit roet in het eten van de Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 mei 2024, 10:51
22 mei 2024, 10:58
© IMAGO

Tony Estanguet, de directeur van het organisatiecomité van de Olympische Spelen, sluit niet uit dat het zwemgedeelte van de triatlon volledig komt te vervallen. Door een combinatie van afval en regen is het water in de Seine niet geschikt om in te zwemmen.

Al sinds 1923 is het verboden om te zwemmen in de Seine vanwege het vervuilde water. De Franse overheid heeft 1,4 miljard vrijgemaakt om dat probleem te verhelpen en de werkzaamheden zijn in volle gang. Het is echter de vraag of dat op tijd gaat lukken. De Surfrider Foundation onderzocht eerder deze maand het water van de rivier door de Franse hoofdstad en concludeerde dat de E. colibacterie in het water van de Seine zat. Die bacterie kan leiden tot darmklachten.

Gaat de triatlon van de Olympische Spelen door?

In een verklaring tegen Eurosport zegt Estanguet dat het openwaterzwemmen en de triatlon eventueel enkele dagen verschoven kunnen worden, maar als dat niet voldoende is, kunnen er ook andere maatregelen getroffen worden. “In het slechtste geval kunnen we bij de triatlon het zwemgedeelte laten vallen. Dit hebben we ook al vastgelegd in de reglementen van de internationale federatie.” De organisatie probeert dat echter koste wat kost te voorkomen. De triatlon kan eventueel vervangen worden door een duatlon. Dan komt er een extra looponderdeel bij.

Lees ook: Judosensatie stunt met wereldtitel vlak voor de Spelen

In augustus vorig jaar werden door de slechte kwaliteit van het water ook al de testevents voor de openwaterzwemmers en triatleten afgelast. De triatlon van de Olympische Spelen staat gepland op 30 juli (mannen en vrouwen). Op 5 augustus staat de gemengde estafette op het programma. Het openwaterzwemmen staat gepland op 8 (vrouwen) en 9 augustus (mannen).