Andries Jonker presenteert selectie EK-kwalificatieduels Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 mei 2024, 09:41
22 mei 2024, 09:44
© IMAGO

Andries Jonker heeft zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Finland bekendgemaakt. Voor Lieke Martens is het haar laatste interlandperiode. De aanvalster stopt na de twee duels als international. Vivianne Miedema is er niet bij en krijgt van de bondscoach de tijd om aan haar fitheid te werken. PSV-speelster Veerle Buurman is voor het eerst geselecteerd door Jonker en kan haar debuut maken voor de Oranje Leeuwinnen.

Via social media maakte Martens dinsdagavond bekend te gaan stoppen als international van de Oranje Leeuwinnen. De speelster van Paris Saint-Germain debuteerde op 22 augustus 2011 in de oefeninterland tegen China (1-1) en de aanvalster speelde tot dusver 158 interlands. Alleen Sherida Spitse speelde vaker (231 keer) voor Nederland. Martens maakte tot dusver 62 doelpunten en de komende twee wedstrijden staan in het teken van haar afscheid. De topscorer allertijden van Oranje, Vivianne Miedema, is er niet bij. De speelster, die vertrekt bij haar club Arsenal, kwakkelt al langer met blessures en krijgt van Jonker de tijd om aan haar fitheid te werken.

De selectie voor de EK-kwalificatieduels van Oranje Leeuwinnen

De uitnodiging van Buurman komt niet geheel onverwacht. De speelster van PSV heeft een goed seizoen achter de rug en blonk geregeld uit in Eindhoven. Jackie Groenen en Daphne van Domselaar keren terug in de selectie van de Oranje Leeuwinnen. De twee sterkhouders misten de vorige wedstrijd vanwege een blessure. Merel van Dongen is niet opgeroepen. Zij speelt met haar club Monterrey nog twee belangrijke wedstrijden voor het Mexicaanse kampioenschap.

Lees ook: Beerensteyn vertrekt bij Juventus en gaat nieuwe uitdaging aan

Het Nederlands vrouwenelftal speelt op 31 mei tegen Finland op Het Kasteel (stadion Sparta Rotterdam). Vier dagen later neemt Oranje het in Tampere op tegen Finland.

Selectie Oranje Leeuwinnen EK-kwalificatiewedstrijden

Jill Baijings (FC Bayern München), Lineth Beerensteyn (Juventus), Esmee Brugts (FC Barcelona), Veerle Buurman (PSV), Kerstin Casparij (Manchester City), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Daphne van Domselaar (Aston Villa), Daniëlle van de Donk (Olympique Lyon), Damaris Egurrola (Olympique Lyon), Chasity Grant (Ajax), Jackie Groenen (Paris Saint-Germain), Gwyneth Hendriks (PSV), Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (VFL Wolfsburg), Daniëlle de Jong (FC Twente), Wieke Kaptein (FC Twente), Lize Kop (Leicester City), Romée Leuchter (Ajax), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Lieke Martens (Paris Saint-Germain), Nina Nijstad (PSV), Marisa Olislagers (FC Twente), Victoria Pelova (Arsenal), Katja Snoeijs (Everton), Sherida Spitse (Ajax), Lynn Wilms (VFL Wolfsburg).