Andries Jonker moet puzzelen: 51-voudig international ontbreekt door blessure

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
23 feb. 2024, 13:44
23 feb. 2024, 13:44
© IMAGO

Andries Jonker kan vrijdagavond in de halve finale van de Nations League tegen Spanje definitief niet beschikken over Victoria Pelova. De multifunctionele Oranje Leeuwin is door bondscoach Andries Jonker buiten de wedstrijdselectie gelaten. Enkele twijfelgevallen die donderdag niet of niet volledig meetrainden behoren wel tot de keuzemogelijkheden voor de 61-jarige oefenmeester, maar zijn twijfelgevallen.

Het Nederlands vrouwenelftal begint gehavend aan het duel met wereldkampioen Spanje. Waar Jonker sowieso Pelova moet missen, trainde Vivianne Miedema donderdag niet mee en maakten Jackie Groenen, Lineth Beerensteyn en Shanice van de Sanden die dag de training niet af. Zij zijn wel opgenomen in de wedstrijdselectie en daarnaast heeft Jonker Marisa Olislagers (FC Twente) opgeroepen als vervanger van Pelova. De verwachting is dat Kerstin Casparij (Manchester City) in de basis zal starten.

Andries Jonker over blessuregevallen bij Oranje Leeuwinnen

Jonker moet puzzelen voor het duel met Spanje en gooide een van zijn principes overboord deze week. “Normaal gesproken hebben trainers de regel dat spelers die een dag voor de wedstrijd verstek laten gaan op het trainingsveld, niet mogen meedoen”, aldus de bondscoach. “Ik heb die regel echter vanaf dag 1 niet gehanteerd, vanwege de staat waarin voetbalsters tijdens deze fase van het seizoen verkeren.”

“Er hebben wel vaker speelsters meegedaan die een dag van tevoren niet hadden getraind”, stelde Jonker tijdens het persmoment donderdag. Het betoog van de bondscoach ging uiteraard over de afwezigheid van Miedema en Pelova die trainingsdag, maar volgens hem moest de aanwezige per daar ‘vooral geen consequenties aan verbinden’. Uiteindelijk waren er voor die laatstgenoemde speelster wel consequenties, aangezien nu blijkt dat zij niet fit genoeg is om in actie te komen tegen Spanje.

Lees ook: Sterkhouder van Oranje Leeuwinnen spreekt ambitieus doel uit: ‘Anders heeft het geen zin’

De vraag blijft hoe fit de overige twijfelgevallen zijn, waaronder Miedema. De topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen kwam niet veel in actie in clubverband voor Arsenal. “Ik kwakkel inderdaad een beetje”, vertelde Miedema eerder. “Een kruisbandrevalidatie is nooit lineair; op het moment dat je meer gaat spelen, ga je reactie krijgen. Het is lastig voorspellen en dus bekijken we het van dag tot dag, maar ik heb het gevoel dat ik weer dicht tegen de oude ’Viv’ aan zit en dat is fijn.”