Sterkhouder van Oranje Leeuwinnen spreekt ambitieus doel uit: ‘Anders heeft het geen zin’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
21 feb. 2024, 15:04
© IMAGO

Vivianne Miedema moest het WK voor vrouwen in de zomer van 2023 aan zich voorbij laten gaan, maar is inmiddels op de weg terug. De 27-jarige topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen behoort tot de selectie van Andries Jonker voor de finaleronde van Nations League, waarbij het Nederlandse vrouwenteam het opneemt tegen Spanje in de halve, maar het is nog maar de vraag of ze ingezet kan worden. Miedema hoopt zelf in een ideaal scenario weer de oude te zijn op de Olympische Spelen.

In december 2022 liep Miedema tijdens het Champions League-duel van Arsenal tegen Olympique Lyon een kruisbandblessure op, waarna zij maandenlang langs de kant stond en ook het WK moest missen. In september startte Miedema weer met trainen en een maand later keerde de spits van de Oranje Leeuwinnen weer terug bij het nationale elftal, waarna ze tegen Schotland (4-0) middels een invalbeurt van acht minuten haar rentree maakte.

Vivianne Miedema wil met Oranje Leeuwinnen schitteren op Olympische Spelen

Miedema is met het Nederlandse vrouwenelftal afgereisd naar Spanje en geeft te kennen op de weg terug te zijn. “Ik voel me steeds beter, weer een beetje de oude ‘Viv’ bij vlagen en dat is superfijn”, aldus Miedema tegenover het Algemeen Dagblad. “Maar een kruisbandrevalidatie en teruggaan naar het spelen van veel minuten: dat gaat altijd een beetje op en neer en dat wist ik ook.”

Het is echter de vraag hoeveel minuten Miedema in actie zal komen tijdens de halve finale van de Nations League-finaleronde tegen Spanje. “We gaan dag per dag kijken hoe ik me voel en wat ik kan doen”, is de aanvaller voorzichtig, ook gezien het feit dat er een mogelijke finale gespeeld moet worden. “Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat we vrijdag en woensdag tweemaal 120 minuten spelen, dus we moeten slim zijn in wat ik ga doen. Daar hebben we goed contact over. Ik denk dat we vrij last minute gaan beslissen.”

Lees ook: Kiest Ajax-toptalent Lily Yohannes (16) voor Oranje?

“Na de winterstop heb ik veel gespeeld en dan is het logisch dat je daarop reageert”, vertelt Miedema, die een duidelijk doel voor ogen heeft. “Het gaat erom hoe we het oppakken en onder controle krijgen. Ideaal gezien zou ik richting de Olympische Spelen weer ‘top-topfit’ zijn en dan zou het wel mooi zijn als we ons daarvoor kwalificeren. Anders heeft het niet zoveel zin.”