Kiest Ajax-toptalent Lily Yohannes (16) voor Oranje?

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
16 feb. 2024, 11:05
© IMAGO

Andries Jonker hoopt dat Lily Yohannes voor Nederland kiest, zo vertelde de bondscoach van het Nederlandse dameselftal tijdens de mediabijeenkomst op donderdag. Het zestienjarige toptalent van Ajax werd geboren in de Verenigde Staten, maar is na haar doorbraak in Amsterdam in gesprek met de Nederlandse voetbalbond over een interlandcarrière bij de Oranje Leeuwinnen.

Yohannes groeide op in een echte voetbalfamilie, waarin haar grootvader zelfs nog actief was op de Afrika Cup in 1968 en tijdens dat toernooi ook scoorde. Met haar gezin verhuisde Yohannes uiteindelijk in 2017 van Springfield, Virginia naar Amsterdam. Hier begon de talentvolle voetbalster met voetballen bij amateurclub WV-HEDW, waarna zij werd gescout door Ajax. Niet veel later volgde razendsnel de stap naar het eerste elftal en maakte de afgelopen maanden indruk in de succesvolle Champions League-reeks.

Andries Jonker ziet Lily Yohannes graag in Oranje

De prestaties van Yohannes zijn ook niet onopgemerkt gebleven bij Jonker. "Ze is een talent van de buitencategorie", stelde de bondscoach donderdag. "Yohannes doet het hartstikke goed en kan onderscheidend zijn. Ze moet nog wel groeien, maar ze is ook nog een jonge speelster. We zijn in elk geval met haar in gesprek.”

Yohannes beschikt momenteel alleen over een Amerikaans paspoort en om voor de Oranje Leeuwinnen in actie te mogen komen, moet de piepjonge middenvelder een Nederlands paspoort hebben. Nog voor haar grote doorbraak bij Ajax ging de KNVB al in gesprek met Yohannes om dit voor haar te regelen. Jan Dirk van der Zee, directeur vrouwenvoetbal, geeft aan dat de gesprekken nog lopen. “Dit kan nog wel even duren”, voegde hij daaraan toe.

Lees ook: De maat is vol voor de Oranje Leeuwinnen: ‘De grens is bereikt’

Hoewel Yohannes met toestemming van haar familie eind vorig jaar al meetrainde bij de Nederlandse vrouwen onder negentien jaar, heeft ze haar voorkeur voor Nederland of de Verenigde Staten nog niet uitgesproken. Eerder gaf Yohannes al te kennen dat ze zich wilde richten op Ajax. Daarnaast vertelde haar vader tegenover de NOS dat de keuze aan Yohannes zelf is.