Drama voor Leeuwinnen: géén Olympische Spelen na nederlaag

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
28 feb. 2024, 22:36
29 feb. 2024, 07:22
© IMAGO

De Oranje Leeuwinnen zijn er woensdagavond niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. Het elftal van bondscoach Andries Jonker had moeten winnen van Duitsland om deelname veilig te stellen, maar ging in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen met 0-2 onderuit.

Oranje verzekerde zich eind vorig jaar op krankzinnige wijze van deelname aan de Final Four van de Nations League. Niet alleen de eindzege, maar ook een ticket voor de Olympische Spelen stond op het spel. Daarvoor had Nederland zich moeten plaatsen voor de finale óf de troostfinale moeten winnen. Na de kansloze 3-0 nederlaag tegen Spanje en de Franse overwinning op Duitsland zat er voor de Leeuwinnen niets anders op dan in eigen land proberen af te rekenen met de oosterburen. Dat moest dan gebeuren zonder onder meer Vivianne Miedema, die niet fit genoeg was om in actie te komen.

Voetbalsters missen Spelen door nederlaag tegen Duitsland

Zonder Miedema bleek Oranje geen moment bij machte om het Duitsland moeilijk te maken. Jonker sprak in de aanloop naar het duel in het Abe Lenstra Stadion de verwachting uit dat zijn elftal meer aan voetballen toe zou komen dan afgelopen vrijdag, maar dat viel behoorlijk tegen. Mogelijkheden kreeg Oranje amper. En als het in de buurt kwam van het Duitse doel, maakten de spelers vaak de verkeerde keuze. Lineth Beerensteyn, bijvoorbeeld. De spits vroeg in de tweede helft voor eigen succes, waar ze de bal had moeten afgeven. Dat deed ze niet en dat kam Oranje duur te staan, want tien minuten later stond het 0-1.

Duitsland dacht vroeg in de tweede helft al de score te openen, maar buitenspel zette een streep door de treffer van Lea Schüller. Het bleek uitstelt van executie, want dankzij doelpunten van Klara Bühl en Schüller nam Duitsland tussen minuut 66 en 78 afstand van de Leeuwinnen. Zij trachtten in de slotfase nog de aansluitingstreffer te forceren, maar Duitsland ook in de laatste minuten van de wedstrijd niet meer in de problemen. De ploeg van trainer Horst Hrubesch hield de 0-2 voorsprong vast en plaatst zich in navolging van Spanje - dat woensdagavond de finale van de Nations League won - en Frankrijk voor de Olympische Spelen.

Daniëlle van de Donk zei dat het 'ontzettend balen' is dat Oranje niet naar de Spelen in Parijs kan. "Het is lang geleden dat we een eindtoernooi misten", zei ze, terwijl ze tegen de tranen vocht. Aanvoerster Sherida Spitse zei dat in de laatste minuten van het duel door haar hoofd ging dat ze geen nieuwe kans meer krijgt. "Dat is persoonlijk wel een domper. Een Olympische Spelen is toch weer wat anders dan een EK en een WK. Maar ik ben daar ook wel weer nuchter in. Ik heb genoeg mooie dingen meegemaakt."