EK 2008: Oranjes onvergetelijke zege op Italië

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 13:46
V.l.n.r. Andre Ooijer, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt en Robin van Persie vieren feest tijdens Nederland - Italië op 9 juni 2008
© Imago - V.l.n.r. Andre Ooijer, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt en Robin van Persie vieren feest tijdens Nederland - Italië op 9 juni 2008

In één van de meest indrukwekkende wedstrijden van het Europees Kampioenschap in 2008 zette het Nederlands Elftal de voetbalwereld op zijn kop door regerend wereldkampioen Italië met 3-0 te verslaan. Deze overwinning in de groepsfase van het toernooi was niet alleen een demonstratie van talent, maar ook een statement dat Oranje een serieuze kanshebber was voor de Europese titel. In dit artikel duiken we dieper in deze historische wedstrijd, de sleutelmomenten en de spelers die het verschil maakten.

Regerend wereldkampioen Italië: de gedoodverfde favoriet

Het Nederlands Elftal werd voor de groepsfase van het Europees Kampioenschap van 2008 samen met Italië, Roemenië en Frankrijk ingedeeld in Groep C. Deze groep werd door velen ook wel de poule des doods genoemd, door het hoge niveau van de participerende landen. Nederland kwam in zijn eerste wedstrijd van het toernooi direct tegenover Italië, de regerend wereldkampioen, te staan. De wedstrijd tussen de twee grootmachten werd op 9 juni 2008 afgewerkt, in het Stade de Suisse in het Zwitserse Bern. Hoewel de Italianen de gedoodverfde favoriet waren voor de overwinning, was het Nederlands Elftal vastberaden om onder leiding van bondscoach Marco van Basten een goed resultaat neer te zetten.

Beide teams begonnen fel aan de openingsfase van de wedstrijd, maar uiteindelijk was het Nederland die in de 26ste minuut op voorsprong kwam, dankzij een goal van Ruud van Nistelrooij. Het doelpunt was een redelijk controversieel moment in de wedstrijd, vanwege vermeend buitenspel, maar werd toch goedgekeurd door scheidsrechter Peter Fröjdfeldt. De goal bleek precies wat Nederland nodig had om het moraal te verbeteren, want slechts enkele minuten later maakte Wesley Sneijder er 2-0 van, na een mooie voorzet van Dirk Kuyt. In de 79ste minuut wist Giovanni van Bronckhorst de overwinning helemaal veilig te stellen, toen hij na een assist van Kuyt de 3-0 maakte. Hoewel Nederland ook na de derde goal de dominante partij bleef, slaagde het er niet in om nog meer doelpunten te maken. Italië probeerde op zijn beurt nog terug te komen, maar kon niet op tegen de sterke Nederlandse verdediging, onder leiding van keeper Edwin van der Sar.

Een fantastische teamprestatie

Hoewel de overwinning op Italië natuurlijk een teamprestatie was, sprongen enkele spelers er met kop en schouders bovenuit. Van Nistelrooij – die bekendstaat om zijn doelgerichtheid- opende de score en zette hiermee de toon voor de rest van de wedstrijd. Sneijder was met zijn doelpunt en constante dreiging een ware plaag voor de Italiaanse verdediging. Hoewel Arjen Robben niet tot scoren kwam, was zijn snelheid van cruciaal belang voor het verloop van de wedstrijd. Vanuit defensief oogpunt was de bijdrage van Van Bronckhorst, die zowel in verdediging als aanval uitblonk, van onschatbare waarde. Aan de Italiaanse zijde speelden grote namen als Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro en Andrea Pirlo mee. Maar ondanks hun wereldklasse en ervaring, slaagden zij er niet in om een vuist te kunnen maken tegen de ijzersterke selectie van Oranje.

Uitschakeling in de kwartfinale

De overwinning op Italië was meer dan alleen een wedstrijd; het was een demonstratie van het potentieel van het Nederlands Elftal. Oranje won uiteindelijk alle wedstrijden in de groepsfase en wist zich zodoende op dominante wijze voor de kwartfinales te plaatsen. Helaas eindigde het avontuur van Oranje daar, toen het met 1-3 verloor van de Russen. De 3-0 zege op Italië tijdens het EK van 2008 blijft één van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Het was een wedstrijd die liet zien dat met de juiste instelling, teamgeest, en tactisch inzicht, zelfs de grootste tegenstanders verslagen kunnen worden.

Bekijk hier de samenvatting, mede mogelijk gemaakt door OnsOranje.