Nadat Khalid Boulahrouz zijn kind verloor, ging het mis voor Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 mei 2024, 17:39
16 mei 2024, 20:41
© IMAGO

Na de groepsfase van het EK in 2008 ging het helemaal mis voor het Nederlands elftal. Oranje was in de poulefase nog groepswinnaar, maar in de kwartfinale bleek Rusland met 3-1 te sterk. Volgens toenmalig perschefKees Jansmakwam dat doordatKhalid Boulahrouzna de groepsfase zijn pasgeboren kind verloor, zo vertelt hij in gesprek met FCUpdate.nl.

De vrouw van Boulahrouz stond tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk op het punt van bevallen. Uiteindelijk beviel ze tijdens een training van Oranje. Na de geboorte zat het Nederlands elftal klaar om naar Zweden - Rusland te kijken, aangezien Nederland tegen de winnaar van dat duel zou spelen. "Toen bleek dat het kindje was overleden en zijn de spelers vrij massaal naar het ziekenhuis gegaan. Toen was de sfeer wel weg. De jongens waren echt met elkaar betrokken en wilden ook allemaal naar het ziekenhuis toe.”, aldus Jansma. Zelf zat hij samen met onder anderen bondscoach Marco van Basten. “Het was een treurige gebeurtenis. Juist omdat ze vrienden waren, tikte het behoorlijk aan.”

Khalid Boulahrouz verloor zijn kind tijdens het EK

De knop moest toch om, want de kwartfinale tegen Rusland stond op het programma. Dat duel werd uiteindelijk verloren en Jansma stoorde zich na de wedstrijd aan Raymond Verheijen, de assistent van bondscoach Guus Hiddink. “Na afloop, en dat heeft me altijd een beetje gestoord, misschien ben ik kinderachtig hoor, maar toen zeiden Guus en Verheijen: ‘We hebben ze met onze wapens verslagen’. Van Guus begrijp ik dat nog wel. Maar ik denk dat als we echt volledig geconcentreerd waren geweest, dan waren we volgens mij door niemand te kloppen. Dat is mijn eigen beleving, maar na zulke leuke wedstrijden was dat een heel treurig einde”, vertelt de toenmalig perschef.

Lees ook: Waterpolo-international kwam uit de kast en wilde stoppen

Jansma is dankbaar hoe de Nederlandse media destijds met de gebeurtenissen omgingen. “Toen kwam er een bericht dat Boulahrouz naar het ziekenhuis toe moest. Toen zei Hans Jorritsma (voormalig teammanager en adviseur van de bondscoach, red.): ‘Er staan nog twee motoragenten voor de bus, misschien kan Boulahrouz door hen snel naar het ziekenhuis gebracht worden’”, zegt de toenmalig perschef. De agenten brachten de verdediger naar het ziekenhuis, maar daarna stond er op internet: ‘Boulahrouz vanwege vermoedelijk dopinggebruik afgevoerd’.”

Jansma belde ’s middags een aantal journalisten en zei: “Dat is niet zo, het is een privézaak. Schrijf er even niet over, zodra ik het weet, meld ik het.” Alle media gaven gehoor aan zijn verzoek en wachtten totdat de toenmalig perschef bij ze terugkwam. “Daar was ik echt heel dankbaar voor. Het stond op internet en werd door internationale media overgenomen, maar alle Nederlandse journalisten hebben dat dus níét gedaan. Dat vond ik eigenlijk wel fantastisch”, besluit hij.