Nederland wint EK 1988: Legendarische volley Van Basten

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 11:43
29 mei 2024, 11:45
Marco van Basten houdt de EK-trofee vast na scoren winnende doelpunt – 25/06/1988.
© Imago - Marco van Basten houdt de EK-trofee vast na scoren winnende doelpunt – 25/06/1988.

Het Europees Kampioenschap van 1988 wordt gezien als een grote mijlpaal voor de Nederlandse voetballerij. Onder leiding van bondscoach Rinus Michels wist het Nederlands Elftal voor de eerste, en tot op heden enige, keer beslag te leggen op de Europese titel. Het hoogtepunt van de finale was toch wel de bijzondere ‘volley goal’ van Marco van Basten, die jaren na dato nog steeds wordt gezien als één van de mooiste doelpunten aller tijden. In dit artikel gaan we dieper in op dit historische moment uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis en bekijken we de weg die Oranje moest afleggen op weg naar deze bijzondere overwinning.

De weg naar de finale

Het Nederlands Elftal werd voor het EK van 1988 ingeloot in groep B, waardoor het samen met Engeland, Ierland en de Sovjet-Unie moest gaan strijden om één van de twee felbegeerde plekken voor de halve finale. Hiermee wist Nederland een ontmoeting met West-Duitsland - de belangrijkste kanshebber voor de titel – in de groepsfase te ontlopen. Nederland kende een moeizame start van het toernooi, en verloor in de eerste wedstrijd met 0-1 van de Sovjet-Unie. De wedstrijd tegen Engeland werd met 3-1 gewonnen, dankzij een masterclass van Marco van Basten, die maar liefst drie keer scoorde. Door het verlies van de Sovjet-Unie moest Nederland de wedstrijd tegen Ierland winnen, als het zich nog wilde plaatsen voor de halve finale. Uiteindelijk pakte Oranje een kleine overwinning van 1-0, met Wim Kieft als de enige doelpuntenmaker van de wedstrijd.

In de halve finale stond Nederland alsnog tegenover West-Duitsland, het gastland van het toernooi. Wat volgde was een intensieve strijd tussen de twee buurlanden. Uiteindelijk was het Nederland die met een eindstand van 2-1 als grote winnaar uit de bus kwam, na een verzilverde penalty van Ronald Koeman en het beslissende doelpunt van Marco van Basten.

De legendarische finale

Op 25 juni 1988 verzamelden meer dan zeventigduizend voetbalfans zich in het Olympiastadion in München voor de finale tussen Nederland en de Sovjet-Unie. De Sovjets hadden een indrukwekkende reis naar de finale achter de rug en werden beschouwd als geduchte tegenstanders. Hoewel de Sovjets alles gaven, konden ze niet voorkomen dat Ruud Gullit de Nederlanders in de 33e minuut op voorsprong schoot. Daar bleef het echter niet bij. In de 54e minuut ontving Arnold Mühren een lange pass aan de linkerkant van het veld. Met een indrukwekkende volley schoot Van Basten de bal vervolgens langs doelman Rinat Dasajev, waarmee hij Oranje op een 2-0 voorsprong zette. Dit werd uiteindelijk ook de eindstand van de wedstrijd.

De bijzondere goal van Van Basten tijdens de EK-finale zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan als één van de meest iconische momenten uit het Nederlandse voetbal. Naast het feit dat het natuurlijk een prachtig doelpunt was, was de overwinning zelf ook een hoogtepunt in onze sportgeschiedenis. De prestaties van het Nederlands Elftal in West-Duitsland inspireerden een hele generatie van voetballers en zorgden er daarnaast voor dat Oranje zichzelf op de wereldkaart zette. Terwijl het Nederlands Elftal zijn uiterste best doet om meer titels binnen te halen, zal de herinnering aan het Europees Kampioenschap van 1988 altijd een speciale plaats innemen in de harten van voetbalsupporters over de hele wereld.

Bekijk hier een korte samenvatting met alle hoogtepunten van deze wedstrijd op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=gVZdz0fbdcg