Derksen haalt hard uit naar grote naam van Oranje ‘met hele chique functie’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 06:19
26 jun. 2024, 11:49
Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© Talpa - Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen was enkele uren na het verlies van Nederland tegen Oostenrijk (2-3) op het EK in Duitsland zeer kritisch op Virgil van Dijk. Volgens de televisiecoryfee is de aanvoerder en centrumverdediger van Oranje ‘volledig overbodig’ bij balverlies. “Weetje wat ik kwalijk vind? Ik hoor het niemand zeggen, maar ik ben geen liefhebber van Van Dijk”, stak Derksen van wal in het televisieprogramma Vandaag Inside Oranje.

“Er zijn middenvelders die niet al te strak dekken, maar als je opjaagt en vroeg druk wil zetten, dan mag er geen speler verzaken. Maar meneer Van Dijk doet daar niet aan mee. Meneer Van Dijk hangt de hele wedstrijd Franz Beckenbauer uit”, verzuchtte Derksen, verwijzend naar de beste libero aller tijden. “Hij blijft een beetje achter de verdediging hangen, een pass een beetje sierlijk aannemen en wat aanwijzingen geven.”

Artikel gaat verder onder video

Johan Derksen haalt hard uit naar Virgil van Dijk

“Maar ik zie hem nooit duelleren. Het is wel tien tegen tien bij balverlies en balbezit en dan moet hij ook meedoen. Van Dijk is volledig overbodig bij het drukzetten. Hij heeft zich een hele chique functie gegeven, waardoor het hele elftal in de problemen komt.” Journalist Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad zette in de rust al vraagtekens bij Van Dijk, mede omdat er juist veel kritiek was op de gewisselde Joey Veerman.

“Mag het over Van Dijk gaan?", vroeg de journalist zich openlijk af op X. "In de eerste dertig minuten had Marcel Sabitzer de tijd van zijn leven. Met Marko Arnautovic. Centrale verdediger? Dan ook doordekken en man oppakken. Lutsharel Geertruida moest steeds ver naar binnen nu. In de laatste vijftien minuten gaat het iets anders. Maar de eerste tegenstander die druk zet en Oranje is nergens.”

Derksen zal ook ongetwijfeld niet onder de indruk zijn geweest over de uitlatingen die Van Dijk na afloop deed. De verdediger wist namelijk niet aan te geven waar de slappe inzet vandaan komt. “Ik heb daar op dit moment geen verklaring voor. Dit kan gewoon niet. We moeten het veel beter doen, dat is duidelijk. We zijn hier allemaal verantwoordelijk voor. Als we iets willen bereiken dit toernooi, moeten we heel snel iets veranderen.”

Lees ook: Oranje ontloopt Spanje maar ontkomt niet aan Engeland of ander land

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van Hooijdonk ziet opvallende Oranje-dissonant: 'Het is hautain'

Rafael Van der Vaart reageerde dinsdagavond bij de NOS vol ongeloof op het interview van Van Dijk. “Nederland heeft gespeeld zoals hij praat. Er moet wat gif in komen, want het was een schande vandaag. Dat wil ik wel van een aanvoerder terughoren in zijn interviews. Ik wil een beetje passie zien! Zoals ik nu praat.”

Collega Pierre van Hooijdonk was een stuk milder voor Van Dijk. “Ik geef het hem te doen, elke keer maar weer dat verhaaltje doen als je zo’n slechte wedstrijd hebt afgeleverd als elftal. Je wil ook niemand afvallen en moet politiek correct blijven. Wat wij gezien hebben vandaag... Ik vond het echt vreselijk. Deze tegenstander heeft ons alle hoeken van het veld laten zien”, concludeerde de voormalig Oranje-international.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Virgil van Dijk