Ajax-uit als 'examen' voor Oranje: 'Het zou een eer zijn’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 nov. 2023, 23:43
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Voor Jan Paul van Hecke zou een uitnodiging voor het Nederlands elftal ‘een droom’ zijn. De naam van de verdediger van Brighton & Hove Albion wordt her en der genoemd in verband met blessureleed bij de centrale verdedigers van Oranje. De verwachting is dat Matthijs de Ligt en Micky van de Ven niet van de partij zullen zijn als bondscoach Ronald Koeman vrijdag de definitieve selectie van Nederland bekendmaakt.

Koeman kan later deze maand tegen Ierland en Gibraltar zo goed als zeker niet over De Ligt en Van de Ven beschikken. Ofschoon Van Hecke geen deel uitmaakt van de voorselectie, valt zeker niet uit te sluiten dat de bondscoach uiteindelijk met een verrassing op de proppen komt. Brighton staat op een verrassende zevende stek in de Premier League en de 23-jarige Van Hecke is de laatste weken tot basiskracht in het team van Roberto De Zerbi uitgegroeid.

Van Hecke in het Nederlands elftal?

Van Hecke is er zelf niet mee bezig en focust zich op de wedstrijd van donderdag tegen Ajax, in het kader van de groepsfase van de Europa League. “Natuurlijk, het is mooi om opgeroepen te worden. Het is voor mij een eer en een droom. Eigenlijk voor iedere Nederlandse jongen die van voetbal houdt. In dat opzicht dus wel. Ik probeer er niet zo mee bezig te zijn. Probeer me te richten op wat ik kan doen en goed spelen.”

“Dat is het belangrijkste", benadrukte Van Hecke. “Of dit een mooi examen wordt voor mij? Zeker weten.” Het is ook een kans om zich te laten zien aan het Nederlandse publiek, realiseert de verdediger zich. “Ik denk dat men in Nederland wel naar de Premier League kijkt, maar misschien minder gericht op één speler. Als je het in Nederland tégen Ajax laat zien in de Europa League, dan valt dat natuurlijk wel extra op, als je het dan goed doet.

“Twee weken geleden ging het goed, als dat morgen weer lukt, denk ik dat dat wel goed voor mijzelf is”, benadrukt de verdediger, die sinds 2020 voor Brighton speelt. Na verhuurperiodes bij SC Heerenveen en Blackburn Rovers is Van Hecke nu een zeer gewaardeerde kracht in de selectie van Brighton. In de Europa League was hij tot dusver alle drie de groepsduels een basiskracht en afgelopen weekeinde stond hij ook in de Premier League-wedstrijd tegen Everton weer aan de aftrap.