‘Natuurtalent’ lijkt probleem Oranje tot WK 2038 op te lossen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jun. 2024, 09:56
© IMAGO

Bart Verbruggen heeft alles in zich om jarenlang de nummer één van het Nederlands elftal te zijn, zo voorziet Frans Hoek. De voormalige keeperstrainer van onder meer Oranje vindt dat de 21-jarige doelman van Brighton & Hove Albion de meeste potentie heeft in het Nederlandse keepersgilde. Bondscoach Ronald Koeman was er zelf al uit wie er op het EK in Duitsland onder de lat staat bij het Nederlands elftal.

“Diegene keept ook de komende twee oefenduels”, benadrukte Koeman eerder deze week. Hoek denkt dat de keuze op Verbruggen, goed voor vijf A-interlands, is gevallen. “Als ik kijk naar mijn eigen criteria, dan is Verbruggen de meest logische keuze”, stelt Hoek in gesprek met de NOS. “Hij is heel allround. Dat wil zeggen dat hij een goede bijdrage kan leveren aan de opbouw, maar dat hij ook gewoon zijn doel goed kan verdedigen.”

Wordt Bart Verbruggen de nummer één van Oranje?

Hoek benadrukt dat Flekken de beste opbouwer is, maar in puur het doel verdedigen, zijn Verbruggen en Justin Bijlow in zijn optiek beter. “Bijlow is ook allround, maar zijn blessures zitten hem in de weg. En als je niet speelt, ontwikkel je je ook niet.” Hoewel Verbruggen van het trio dus de jongste is, hoeft dat volgens Hoek geen risico te zijn. "Hij heeft een ervaren en goede verdediging voor zich, met daarin ook spelers die oog voor anderen hebben.”

Lees ook: Rentree van Frenkie de Jong bij Oranje is razendsnel voorbij

Als het aan Hoek ligt, wordt Verbruggen de komende jaren de eerste keeper van Oranje. “Hij is een natuurtalent. Nu moet hij de potentie omzetten in prestaties. Dan kan het best zijn dat hij de volgende wordt waar Oranje lang op kan bouwen à la Edwin van der Sar. Maar zo ver zijn we nog niet.” Van der Sar was dertien jaar lang, tussen 1995 en 2008, de onbetwiste nummer één van Oranje. Hij kwam tot liefst 130 interlands. Mocht Verbruggen het ook zo lang volhouden onder de lat, dan is het WK van 2038 mogelijk zijn laatste toernooi.

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

Verbruggen keepte eind vorig jaar de laatste vier interlands in de kwalificatiefase voor het EK en stond in maart ook onder de lat in de oefeninterland tegen Duitsland. Flekken speelde enkele dagen eerder in de vriendschappelijke ontmoeting met Schotland zijn zeven interland. Koeman deed in zijn tweede periode als bondscoach van Oranje ook beroep op Jasper Cillessen, terwijl Nick Olij enkele keren tot de voorselectie behoorde.