Koeman weet wie de doelman van Oranje wordt op het EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
29 mei 2024, 17:20
30 mei 2024, 09:54
© IMAGO

Ronald Koeman weet in zijn hoofd al wie er tijdens het EK in Duitsland onder de lat staat bij Oranje, zo vertelde hij woensdagmiddag tijdens de persconferentie. Eerder op de dag maakte de bondscoach de EK-selectie van het Nederlands elftal bekend. Daarin heeft hij drie keepers opgenomen: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Sparta Rotterdam-keeper Nick Olij zat ook in de voorselectie, maar viel woensdagmiddag af. Journalist Pascal Kamperman van ESPN vroeg tijdens de persconferentie of Koeman al wist wie de eerste keeper van Oranje wordt tijdens het EK. De bondscoach reageerde erg duidelijk op die vraag: "Dat weet ik voor mezelf wel, ja."

Koeman weet wie de eerste doelman van Oranje wordt op het EK

"Maar… dat weten zij (de keepers van het Nederlands elftal, red.) nog niet?", reageerde de interviewer. Koeman schudde vervolgens zijn hoofd. "Nee, dat weten zij nog niet." Kamperman vroeg daarna of de bondscoach dat voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd bekendmaakt. "Ja, dat zijn wel de dagen in aanloop vóór de eerste wedstrijd, ja", antwoordde Koeman vervolgens.

Lees ook: Koeman verdedigt beslissing om Oranjespeler in vorm thuis te laten

Koeman onthulde even later dat hij zijn eerste doelman al eerder bekendmaakt. "Mijn nummer één keept beide wedstrijden", aldus de bondscoach. Daarmee doelde hij op de twee oefenwedstrijden voorafgaand aan het EK tegen Canada en IJsland.

Verbruggen keepte tot nu vijf duels voor Oranje. Hij debuteerde op 13 oktober 2023 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (1-2 verlies). De doelman hield tot nu toe vier keer de nul. Bijlow deed dat drie keer in acht interlands. De doelman van Feyenoord debuteerde al in 2021 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (1-1). Hij miste vervolgens veel interlands door blessures. Flekken stond tot nu toe zevenmaal onder de lat bij het Nederlands elftal. Hij debuteerde in de oefeninterland tegen Denemarken in 2022 (2-2) en keepte daarna nog zes keer. De goalie van Brentford heeft twee cleansheets in Oranje