Bergwijn en Brobbey haken af bij Oranje: Koeman roept debutant op

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 nov. 2023, 19:07
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Thijs Dallinga voegt zich dinsdag bij de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman heeft de aanvaller van Toulouse opgeroepen, nadat medisch onderzoek in Zeist maandag uitwees dat zowel Steven Bergwijn als Brian Brobbey de komende interlandperiode niet inzetbaar is.

Voor de 23-jarige Dallinga is dit zijn debuut in de Oranje-selectie. De ex-aanvaller van FC Groningen en Excelsior scoorde dit seizoen tot dusver zeven keer in zestien wedstrijden voor Toulouse. Twee van die goals maakte hij in de Europa League tegen Liverpool. Zondag redde Dallinga een punt voor Toulouse door de gelijkmaker te produceren op bezoek bij Lille OSC (1-1).

Opnieuw veel blessureleed bij de Oranje-internationals

Dallinga speelde zeven keer voor Jong Oranje, maar scoorde niet voor het jeugdelftal. Na de eerdere afmelding van Nathan Aké (Manchester City), bestaat de groep nu uit 23 spelers. Oranje kampt net als in oktober met veel blessures en met name in defensief opzicht. Matthijs de Ligt (Bayern München), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Sven Botman (Newcastle United) haakten eerder al af en daar kwam zondag nog Aké bij. Memphis Depay, Frenkie de Jong en Jurriën Timber kampen ook al langer met een blessure.

Nederland speelt zaterdag de een-na-laatste plaatsingswedstrijd voor het EK van 2024 in Duitsland. In een – uitverkochte – Johan Cruijff ArenA in Amsterdam is Ierland de tegenstander. Drie dagen later, dinsdag 21 november, staat in Estádio Algarve in Faro (Portugal) het treffen met het nog puntloze Gibraltar op het programma. Beide duels beginnen om 20.45 uur Nederlandse tijd.

Oranje moet nog één keer winnen om deelname aan het EK van volgend jaar in Duitsland veilig te stellen. Zelfs als Nederland beide wedstrijden verliest, is directe kwalificatie mogelijk. Griekenland moet dan van Frankrijk verliezen.