Borst wil verandering zien bij Oranje: 'Schamen jullie je niet voor hem?'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 feb. 2024, 12:51
13 feb. 2024, 12:52
© IMAGO

Als het aan Hugo Borst ligt, krijgt Joshua Zirkzee een kans bij het Nederlands elftal in de komende interlandperiode. De analist ziet liever niet dat Wout Weghorst deel uitmaakt van de selectie van Oranje voor het komende EK. In de uitzending van Veronica Offside brak Andy van der Meijde maandagavond namelijk een lans voor Weghorst, in zijn ogen een speler die Oranje ‘nodig’ heeft op het EK, maar Borst heeft zijn bedenkingen.

“Hebben jullie met Wout Weghorst niet dat je je een klein beetje schaamt?”, vroeg Borst aan tafelgenoten Wilfred Genee, Wim Kieft en Van der Meijde. “Ik niet”, antwoordde laatstgenoemde. “Hij doet soms rare dingen, maar hij heeft wel iets extra’s wat we soms missen bij het Nederlands elftal. Hij gaat over lijken en dat vind ik wel mooi.” Zondag reageerde Weghorst woedend toen hij werd gewisseld in de wedstrijd tussen TSG Hoffenheim en FC Köln: hij sloeg tegen de dug-out.

Wie wordt de eerste spits van Oranje op het EK?

Volgens Borst is Weghorst een speler die zich ‘aanstellerig en theatraal’ gedraagt. Hij reageerde tijdens de uitzending op een foto waarop Weghorst met gesloten ogen en de hand op het hart het volkslied aanhoort. “Kom op, man. Als je Amerikaan bent en net terug bent van een oorlog in het Midden-Oosten, dan doe je dat.” Borst ziet Zirkzee in de komende oefeninterlands liever bij Oranje. “Die jongen in Italië, moeten we die niet even uittesten in maart? Dan houden we Wout in de wachtkamer.”

Lees ook: Veerman verbaast zich over verhalen rondom Oranje

Kieft vindt Brian Brobbey momenteel de beste spits die Ronald Koeman tot zijn beschikking heeft in het Nederlands elftal. De oud-aanvaller denkt dat de spits van Ajax de beste papieren heeft voor een basisplaats op het EK, maar weet dat er in de media nogal wat weerstand is. “Weghorst heeft het gezien zijn kwaliteiten goed gedaan in Oranje, maar in principe wordt Brobbey de nummer één spits, tenzij Koeman daar met Memphis Depay wil gaan spelen. Dat mag je toch wel zeggen, of niet? Dat Brobbey een goede speler is. Dat schijnt een gewaagde uitspraak te zijn tegenwoordig", lachtte Kieft.

"Brobbey is completer dan Weghorst. In de diepte kun je Brobbey gebruiken, maar dat kan met Weghorst natuurlijk niet. Als je gaat kijken: wie is momenteel de beste spits om in het Nederlands elftal te spelen? Dan is het Brobbey." Nederland speelt op 22 en 26 maart oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland.