Vraag van Kraay junior zorgt voor ongemak bij Koeman

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 feb. 2024, 15:35
04 feb. 2024, 18:41
© IMAGO

Brian Brobbey is een serieuze optie om als eerste spits van Oranje te beginnen op het EK in Duitsland, zo benadrukt Ronald Koeman. De bondscoach heeft echter ook nog Joshua Zirkzee (Bologna) en Memphis Depay (Atlético Madrid) tot zijn beschikking. Koeman werd zondag bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie gevraagd of een fitte Depay komende zomer zijn eerste spits op het EK in Duitsland zou zijn.

Koeman antwoordde met ‘nee’ en legde later uit dat Depay ook een optie als linksbuiten is. Hans Kraay junior wilde van Koeman weten wie op dit moment zijn eerste spits voor het Nederlands elftal is. “Dat weet ik niet, dat zie ik straks wel”, reageerde Koeman. “Je kunt niet van mij verwachten dat ik dat nu ga zeggen. Het lijkt me dat ik dat eerst met spelers dingen bespreek voordat ik hier aan tafel ga roepen dat dit Wout Weghorst, Brian Brobbey of Memphis is.”

Wie wordt de eerste spits van Oranje op het EK?

“Ik vind dat Brobbey een goede ontwikkeling doormaakt in de afgelopen maanden en fitter wordt als speler", zei Koeman. "Zaterdag (tegen PSV, red.) had hij twee heel belangrijke momenten. Bij de eerste goal van Ajax had hij niet de beste aanname, maar het vervolg was meer dan goed. Hij houdt goed het overzicht. In de tweede helft had Brobbey iets te veel moeite in zijn aanname, waardoor hij niet een open kans creëerde. Maar hij ontwikkelt zich, is snel en sterk, dus het is een serieuze optie om met hem te gaan starten. Een serieuze optie, dat is toch netjes gezegd?”

Brobbey, dit seizoen goed voor dertien doelpunten in negentien competitiewedstrijden, zal met Zirkzee en Depay moeten uitvechten wie de eerste keuze van Koeman zal worden. De bondscoach laat weten dat Zirkzee momenteel nadrukkelijk gevolgd wordt. De 22-jarige spits was dit seizoen al goed voor tien goals en vijf assists namens Bologna. “Hij speelt daar in de spits in een vrije rol”, gaf Koeman aan. “Zirkzee zakt veel in en is sterk aan de bal. Hij is alleen niet altijd in de zestien te vinden, waar een spits in mijn ogen hoort te zijn. Zirkzee is veel meer een meevoetballende nummer 9.”

Lees ook: Koeman zet nu al streep door één naam voor Oranje op EK

Depay kampte de voorbije twaalf maanden vaak met blessureleed, maar is weer op de weg terug. Zo speelde hij afgelopen week nog 95 minuten mee in de wedstrijd van Atlético tegen Rayo Vallecano en was hij ook nog eens belangrijk met de winnende in de slotminuut. "In deze wedstrijd, waarin hij vlak voor tijd de 2-1 maakt, speelt hij eindelijk weer 95 minuten. Dat heeft hij volgens mij anderhalf jaar niet gedaan. Je ziet hem fitter worden. Dan zie je een speler met extra kwaliteiten. Hij was bepalend voor ons en kan dat weer worden.”