Koeman zet nu al streep door één naam voor Oranje op EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 feb. 2024, 11:05
04 feb. 2024, 18:08
© IMAGO

Luuk de Jong gaat definitief niet met het Nederlands elftal mee naar het EK van komende zomer in Duitsland. Volgens bondscoach Ronald Koeman is een terugkeer van de 33-jarige aanvaller van PSV inmiddels een gepasseerd station, zo benadrukte hij zondag in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie. De Jong zette vorig jaar de deur naar een rentree in het Nederlands elftal nog op een kier.

Gezien het feit dat het Nederlands elftal naarstig op zoek is naar een echte afmaker in de punt van de aanvaller, gingen de afgelopen maanden de geruchten over een mogelijke terugkeer in Oranje voor De Jong. De spits kondigde in maart zijn afscheid aan: "Toen ik bondscoach werd, belde Luuk mij op om aan te geven dat hij meer tijd voor zijn gezin wilde in met name de interlandperiodes. Hij wordt ook een jaartje ouder. Dat vond ik erg jammer, maar het was een besluit van Luuk."

Luuk de Jong gaat niet mee naar het EK

Inmiddels staat de teller dit seizoen al op achttien treffers in twintig wedstrijden voor De Jong in de Eredivisie, maar van een terugkeer in Oranje is geen sprake. Koeman sprak met de spits nog over een mogelijke terugkeer, naar aanleiding van alle geruchten in de media: "Daarna hield hij de deur een beetje open, waarna ik hem gebeld heb: Klopt dit, Luuk? Toen gaf hij aan bij zijn besluit te willen blijven. Ik zei toen: ‘Als je van mening verandert, bel mij maar’. Dit is inmiddels een gepasseerd station en het is niet anders."

De Jong liet zich eerder ook al uit over zijn besluit om te stoppen. “Natuurlijk merk ik in fysiek opzicht dat ik iets ouder ben geworden. Dat is ook een van de redenen dat ik als international ben gestopt”, zei hij bij de NOS. Hij gunt Koeman en de selectie van het Nederlands elftal het allerbeste, maar ondanks de vraag vanuit de media blijft hij bij zijn besluit. “Ik heb bedankt en dat heb ik heel bewust gedaan.”

Lees ook: Brobbey krijgt opdracht mee: ‘Speel hem alsjeblieft uit Oranje’

De Jong maakte in 2011 zijn debuut voor Oranje en kwam in 39 interlands tot 8 doelpunten. Het Nederlands elftal speelt op 16 juni in Hamburg tegen Polen, Wales, Finland of Estland. Die landen strijden eind maart in de play-offs om een ticket voor het EK. Oranje neemt het in de groepsfase verder op tegen Frankrijk en Oostenrijk. In maart speelt Oranje vriendschappelijke interlands tegen Schotland (op 22 maart in Amsterdam) en Duitsland (op 26 maart in Frankfurt).