Brobbey kiest favoriete Oranje-spits ooit: ‘Ik heb veel van hem geleerd’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jun. 2024, 07:45
09 jun. 2024, 15:17
Brian Brobbey en Noa Vahle bij het SBS 6-programma Wij houden van Oranje.
© Talpa - Brian Brobbey en Noa Vahle bij het SBS 6-programma Wij houden van Oranje.

Brian Brobbey vindt Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar zijn favoriete spitsen in het Nederlands elftal. De aanvaller van Ajax is onder de indruk van datgene wat Van Persie in het tenue van Oranje heeft gepresteerd en heeft daarnaast naar eigen zeggen veel geleerd van Huntelaar in hun gezamenlijke periode bij Ajax.

“Dan ga ik toch voor Van Persie”, antwoordde Brobbey op de vraag van Noa Vahle, in het kader van het SBS 6-programma Wij houden van Oranje. “En Huntelaar. Hij was natuurlijk mijn mentor bij Ajax. Ik heb heel veel dingen van hem geleerd. We keken altijd beelden terug na een wedstrijd. Dan zei hij wat ik goed deed en wat ik moest verbeteren. Ik heb veel geleerd en veel aan hem te danken.”

Van Persie is met 50 doelpunten in 102 interlands nog altijd topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Hij wordt op de voet gevolgd door Memphis Depay, die donderdag tegen Canada (4-0 winst) zijn 45e treffer in zijn 91e interland maakte. Huntelaar completeert het podium van Oranje: 42 doelpunten in slechts 76 interlands.

Lees ook: Depay krijgt bijval van Elia na kritiek: ‘Kijk naar Robben…’

Brobbey denkt niet dat hij snel een beeld krijgt in de beeldentuin van de KNVB, waar het interview tussen Vahle en de spits plaatsvond. “Misschien als ik een goaltje maak in de EK-finale”, zei hij gekscherend. Vahle vroeg ook waarom de ouders van Brobbey nooit een wedstrijd van hun zoon bijwonen in de Johan Cruijff ArenA. “Te veel stress”, legde hij uit. “Vandaar dat ze het gewoon op televisie kijken. Meestal komt mijn broer.”

Lees ook: Van Gaal is eerlijk over kansen Oranje op EK en wijst beste Nederlander aan

De ouders van Brobbey zullen hun zoon ook niet in Duitsland aanmoedigen. “Nee, ze zijn ook op vakantie in Ghana. Dus ze gaan niet komen, nee. We hebben altijd goed contact in aanloop naar een wedstrijd. Mijn vader belt me altijd, mijn moeder ook.” Het EK in Duitsland betekent ook dat Brobbey terugkeert naar het land waar hij in de zomer van 2021 een contract met RB Leipzig ondertekende. Dat was geen onverdeeld succes.

“Maar ik heb heel veel geleerd”, doelt Brobbey op de laatste zes maanden van 2021, alvorens hij voor een half jaar op huurbasis terugkeerde naar Ajax en daarna definitief zijn rentree maakte in Amsterdam. “Nieuwe spelers, nieuwe omgeving. Dat heeft me ook veel gebracht.”