Buitenlandse media lyrisch over Oranje-winst

Max Max
04 dec. 2022, 14:17
04 dec. 2022, 14:17
© IMAGO

Waar de media in Nederland uitermate kritisch waren raken de kranten in het buitenland niet uitgepraat over de prestatie van Oranje tegen de VS. Vooral het eerste doelpunt van Memphis Depay wordt als wonderschoon gezien.

Natuurlijk waren er ook wel kritieken op het spel van Oranje, maar over het algemeen waren de media in het buitenland lovend:  "De schoonheid van het eerste doelpunt, dat zelfs de puristen in eigen land zal overtuigen, was een tekenend voorbeeld van hun mogelijkheden", zo schreef de BBC op de website. Vooral Dumfries kreeg veel lof: "Ik vond hem briljant spelen. De timing van zijn loopacties was uitstekend en zijn uithoudingsvermogen op die rechterflank leek oneindig. Ook zijn defensieve werk was goed, het was een 5-sterrenoptreden, die hij bekroonde met een doelpunt.”

Ook het Duitse Bild richtte zich tot Dumfries: 'Eerst Denzel, dann Washington’, plaatste Bild in de krant. "Dankzij twee perfecte assists stuurde hij het Amerikaanse elftal terug naar de hoofdstad Washington. En met zijn doelpunt werd de hoop van de Verenigde Staten vernietigd. Niet de Amerikaanse acteur Denzel Washington is de ‘horror’, maar Dumfries.”

Het Franse L’Équipe tenslotte vond Nederland de meest realistische in een wedstrijd met veel fouten. "De Amerikanen waren minder actief dan aan het begin van het toernooi en vooral op het middenveld miste de ploeg de vaardigheid in het laatste gedeelte van het veld. Nederland keek lachend toe, is nu al negentien wedstrijden ongeslagen en vol vertrouwen om Argentinië in de kwartfinales te treffen.”

Ook de Franse krant vond Dumfries goed spelen: "Dumfries viel vooral aanvallend op door een assist op zowel Depay als Blind af te leveren en zelf maakte hij ook een doelpunt. De verdediger van Inter bleef de hele wedstrijd heen en weer op de rechterbaan denderen.”

De Amerikaanse media

In de VS zelf sprak men van een zure, maar terechte nederlaag van hun land:

The New York Times zag dat de teleurstelling bij Amerika groot was: "Bij Amerika ontstond het gevoel dat men de titel kon pakken. Nederland maakte aan dat wat als-gevoel op een klinische manier een einde en gaat naar de kwartfinale.”

USA Today vond zelfs dat Team USA door Nederland was ‘weggespeeld’. "Amerika was er zeker van dat hun talent en teamchemie het gebrek aan ervaring op het wereldtoneel zouden kunnen compenseren. Maar het is duidelijk dat de ploeg nog een lange weg te gaan heeft om tot de favorieten voor de wereldtitel te worden gerekend.”

The Washington Post spreekt over een effectief Nederland. "De dingen die de Amerikanen naar de achtste finales brachten, ontbraken zaterdag. De WK-campagne die hoop bracht en de interesse vanuit het thuisland wekte, eindigde met een 3-1 nederlaag tegen Nederland in de achtste finale.”

Lees meer over:

WK 2022 Denzel Dumfries