Oranje-speler hielp Dost met hartverwarmende WhatsApp-berichten

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
30 dec. 2023, 15:44
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Bas Dost heeft zaterdag in het Algemeen Dagblad teruggeblikt op het huiveringwekkende moment tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen AZ en NEC. In de slotfase zakte de 34-jarige aanvaller, die achttien keer voor het Nederlands elftal uitkwam, ineens in elkaar. Nadat Dost was bijgekomen, las hij een berichtje van ex-teamgenoot Daley Blind op zijn telefoon. “Hij appte me op de avond dat het gebeurde.”

“Daar heb ik veel aan gehad. Het geeft vertrouwen dat hij hetzelfde heeft doorgemaakt en helemaal teruggekomen is.” Dost zakte na een sprint in elkaar en moest drie keer gereanimeerd worden door de clubarts van NEC. Hij kwam gelukkig direct bij kennis en werd direct daarna overgebracht naar het ziekenhuis. Dat mocht hij, een kleine twee weken en een operatie later, weer verlaten.

Berichten Daley Blind deden Bas Dost goed

De inmiddels thuis herstellende Dost zegt nog niet te weten of en wanneer hij terugkeert op het veld. “Het is mijn doel om terug te komen. Dat is wat ik sterk voel. Het moment dat ik weer in een stadion sta, lijkt me uniek. Maar stel dat ik een terugval krijg en het wordt me afgeraden om op niveau te spelen, dan zou ik daar vrede mee hebben.” Het contact met Blind bleef. “De dag voor mijn operatie heb ik hem nog geappt. Het bericht dat hij terugstuurde, hielp me over een moeilijk punt heen. Heel fijn dat-ie dat deed.” Hij werd behandeld door sportcardiologen Nick Bijsterveld en Harald Jorstad, die Blind ook hebben behandeld.

Blind speelt al ruim drie jaar met een ICD, een inwendige defibrillator die ingrijpt bij hartritmestoornissen. De hartproblemen van de 104-voudig international gaan terug naar eind 2019, toen hij tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Valencia naar de grond ging. Het bleek te gaan om een ontstoken hartspier. Preventief werd een defibrillator geplaatst bij Blind, die enkele weken later terugkeerde op het veld. Hij speelde daarna nog een EK, een WK en hoopt komende zomer nog een EK te spelen.

Lees ook: Niet één interland voor Oranje in 2023 en toch PSV en Feyenoord afslaan

Dost zette in april 2018 een punt achter zijn interlandloopbaan. Hij voelde in zijn jaren als A-international te weinig vertrouwen van de bondscoaches. Juist in de periode dat hij bijna één op één liep in het tenue van Sporting Portugal, stelde hij zich niet langer beschikbaar voor Oranje. Dost speelde achttien wedstrijden voor het Nederlands elftal en kwam maar een keer tot scoren. Dat deed hij in de wedstrijd tegen Wales, op 13 november 2015.