De belangrijkste info voor het EK in 2021

Max Max
13 apr. 2021, 19:43
24 sep. 2021, 12:50
© IMAGO

Hoewel het een jaar later plaatsvindt dan normaal, komt het EK van 2021 er weer aan! Heel Nederland kijkt natuurlijk reikhalzend uit naar dit evenement, waarbij de zogenaamde Oranjekoorts weer in alle hevigheid komt opzetten. In dit artikel vind je dan ook de belangrijkste informatie voor dit grootse event!

Artikel gaat verder onder video
© IMAGO

De data

Zoals het nu op de planning staat, worden de wedstrijden door heel Europa gespeeld. Natuurlijk kan dit nog veranderen naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus. Toch lijkt het erop alsof het evenement van 11 juni tot 11 juli 2021 gaat plaatsvinden. Het Europese Kampioenschap telt 24 deelnemers, verdeelt over zes verschillende poules. In totaal zullen er 51 wedstrijden gespeeld worden in 12 verschillende stadions.

Artikel gaat verder onder video

Deze stadions liggen dan ook door heel Europa verspreidt, waarbij de locaties verschillen van Denemarken tot Roemenië en van Rusland tot Italië. Dit maakt het een logistiek spektakel, waarbij het maar de vraag is hoe dit gaat uitpakken. Hoewel de speelsteden kan verschillen, staat wel al vast dat de halve finales en de finale in Londen gespeeld gaat worden.

In de voorbereiding en tijdens het gehele toernooi is er natuurlijk ook prijzengeld te bemachtigen, dat in totaal oploopt tot ruim boven de €750 miljoen. De hoogste beloning staat natuurlijk voor het winnen van het EK, waarbij er €10 miljoen te verdienen valt. Ook plaatsing voor het EK levert een mooi bedrag op, met maar liefst €9.25 miljoen.

De poules

De verschillende poules bestaan ieder uit vier landen, waarbij de nummers 1 en 2 zich direct plaatsen voor een plek in de achtste finale. Ook de vier beste nummers 3 kwalificeren zich voor de knock-out fase. 16 van de 24 landen strijden dus in de achtste finale voor een plek in de kwartfinale. De poules zien er als volgt uit:

Poule:Land 1:Land 2:Land 3:Land 4:
AItaliëZwitserlandTurkijeWales
BBelgiëDenemarkenFinlandRusland
CNederlandOostenrijkOekraïneNoord-Macedonië
DEngelandKroatiëTsjechiëSchotland
ESpanjeZwedenPolenSlowakije
FFrankrijkDuitslandPortugalHongarije

Per poule zijn er twee locaties waar de wedstrijden gespeeld worden. Dit zorgt ervoor dat het qua logistiek grote gevolgen kan hebben. Daarom heeft de organisatie besloten om de speelsteden niet meer dan 2 uur vliegen van elkaar te laten liggen. Het idee hierachter is om de reistijd binnen de perken te houden.

De stadions

De stadions die zijn geselecteerd voor het spektakel zijn dus verdeeld over 12 landen. Hierboven zijn de landen dikgedrukt indien ook het stadion zich in dat land bevindt. In maar 3 van de 12 landen is het land zelf niet van de partij op het EK.

Wordt er gekeken naar het bezoekersaantal, dan springen er een aantal speelsteden in het oog. Een daarvan is Denemarken, waarbij maar 38.000 toeschouwers in het stadion kunnen. Kijken we naar het Wembley Stadium in Londen, dan kunnen hier maar liefst 90.000 mensen in. Ook het stadion en München en Rome springen in het oog, met beide ruimte voor ruim 70.000 toeschouwers.

De wedstrijden kijken

In Nederland zullen de wedstrijden natuurlijk gewoon uitgezonden worden op de bekende zenders. Toch is dit niet een garantie dat dit ook voor iedereen bereikbaar is. Bevind jij je bijvoorbeeld in het buitenland, dan kan het lastig zijn om de wedstrijd ook te kijken. Dit kun je verhelpen door gebruik te maken van een VPN. Door middel van deze applicatie kun je namelijk de locatie specifieke beperkingen omzeilen. Als je verbinding maakt met een VPN, neemt jouw mobiele apparaat de locatie van de server aan. Hierdoor kun je alsnog de wedstrijden kijken, ook al bevindt je je niet in Nederland.

Met deze informatie ben je weer helemaal up-to-date met betrekking tot het EK van 2021. Voor het laatste nieuws over het EK van 2021 verwijzen we je graag door naar de officiële website van de UEFA.

© IMAGO

Lees meer over:

Zijlijn