De Boer:'Pas 1x dit systeem getraind'

Max Max
02 jun. 2021, 23:10
03 jun. 2021, 09:21
© IMAGO

Bondscoach Frank de Boer was uiteraard niet erg tevreden na het 2-2 gelijkspel tegen Schotland. De leidsman van Oranje liet zijn team starten in een 5-3-2 systeem, dat er nog wel beter ingeslepen moet worden.

De Boer legt uit: "We hebben dit systeem één keer echt goed getraind, dus je kan niet verwachten dat je direct de sterren van de hemel speelt. Maar dat het beter kan en moet, lijkt me duidelijk", aldus de bondscoach. "We hadden wel wat goede momenten, maar te weinig."

De Boer vindt dat Oranje wel de spelers heeft om in dit systeem te kunnen spelen: "Ik wilde gewoon 3-5-2 spelen omdat ik denk dat we het heel goed kunnen met de spelers die we hebben. Als je naar de kwaliteit van de spelers kijkt, is dit denk ik een uitstekend systeem. Wout en Memphis komen in hun kracht, Denzel Dumfries komt honderd procent in zijn kracht, de middenvelders zijn heel allround, Owen Wijndal kan opkomen. Ik denk dat heel veel jongens in hun kracht komen, Stefan de Vrij speelt alleen maar zo. Daar maak ik me niet zo'n zorgen om."

De Boer weet ook dat het beter moet: "Dat lijkt me duidelijk. Maar ik ben ervan overtuigd dat we hier heel goed mee kunnen gaan spelen, maar ook hoe we geëindigd zijn: of het nou 4-3-3 is of 3-4-3 op het laatst om nog een gelijkmaker te forceren en eventueel nog te winnen. Met 4-3-3 zet je sneller druk op de tegenstander, maar dat kost heel veel kracht', verklaarde hij het verschil. 'Je speelt dan heel veel één-op-één tegen een tweespitsensysteem. Wil je dat van begin af aan, of hoop je dat je dat later kan inzetten?"

Of Oranje straks op het EK 4-3-3 speelt of 5-3-2 weet de Boer nog niet, maar zegt hij "we hiermee heel goed kunnen gaan spelen. Jongens als Frenkie en Gini zijn pas twee dagen hier, we moeten niet verwachten dat het meteen perfect gaat lopen", besluit hij.

Lees meer over:

Schotland Frank De Boer WK 2022