De kansen van Oranje in de nieuwe Nations League

Max Max
28 jan. 2022, 07:39
28 jan. 2022, 09:40
© IMAGO

Dit seizoen gaat er weer een nieuwe editie van de Nations League gespeeld worden. Het wordt alweer de derde editie van het nieuwe toernooi, dat in de voorgaande twee edities een goed alternatief gebleken is voor de vele oefenwedstrijden die door de landen gespeeld werden.

In de eerste editie bereikte Oranje de finale, nadat het in de poulefase verrassend afrekende met zowel Frankrijk als Duitsland. In de halve finale van de Final Four werd ook Engeland nog eens verslagen, maar in de finale was het Portugal van Cristiano Ronaldo te sterk.

In de tweede editie strandde Oranje in de groepsfase achter Europees kampioen Italië. Tijdens de Final Four, waar naast Italië ook Spanje, Frankrijk en België aanwezig waren, trokken de Fransen uiteindelijk aan het langste eind. Zo kende de Nations League tot nu toe dus Portugal en Frankrijk als winnaars.

Wie zijn de grote kanshebbers voor de nieuwe nations League? Bezoek deze website waarop je meer informatie kan vinden over de bookmakers die hun voorspellingen over de Nations League hebben gedaan. Frankrijk is opnieuw de favoriet, gevolgd door België, Spanje en Engeland. Nederland wordt als achtste genoemd, met eenzelfde quotering als Duitsland en net achter eerdere winnaar Portugal en Europees kampioen Italië.

De poule van Oranje

Om bij de Final Four te komen, die pas de volgende zomer gespeeld zullen worden, zal Oranje eerste in de poule moeten worden. Dat betekent dat de ploeg van de huidige bondscoach Louis van Gaal af zal moeten rekenen met België, Polen en Wales. Met name die eerstgenoemde zal een zware kluif worden voor Oranje. België is namelijk nog altijd de nummer één van de FIFA-ranking en is volgens de bookmakers ook de grote favoriet om de poule te winnen.

Bondscoach Louis van Gaal zal de zes duels in de poulefase van de Nations League ook gebruiken om te werken aan een nieuw systeem. Tegen alle drie de landen zal twee keer gespeeld worden, waardoor Van Gaal naast de oefenduels tegen Denemarken en Duitsland nog zes goede testwedstrijden heeft voorafgaand aan het WK 2022 in Qatar.

De vraag is dus ook of Oranje echt voor een goed resultaat zal gaan in de groepsfase Nations League, die in juni en september van dit jaar gespeeld worden. Het lijkt erop dat Van Gaal alles in het teken zal zetten van het WK, en vooral gaat experimenteren op weg naar dat eindtoernooi. En ook al geldt dat natuurlijk ook voor de andere landen, de kans is groot dat de bondscoach van Oranje daarmee de ruiten van de Nations League ingooit, en daarmee de kans op een prijs weggooit. Al moet de kracht van Van Gaal natuurlijk nooit onderschat worden.

Lees meer over:

Nations League Zijlijn