De nieuwe bondscoach

Max Max
08 jul. 2021, 14:06
08 jul. 2021, 14:07
© IMAGO

Het EK is achter de rug en het wordt tijd om de teleurstelling achter ons te laten en ons te richten op de dingen die komen gaan. Op 1 september vervolgt het Nederlands Elftal de WK-kwalificatie met drie belangrijke wedstrijden in een week tijd. De grote vraag is: Wie wil er bondscoach worden?

Nederland hervat de WK-kwalificatiecampagne met de uitwedstrijd tegen Noorwegen op woensdag 1 september. Na de wedstrijd in Scandinavië speelt Oranje twee wedstrijden in eigen land. Op zaterdag 4 september komt Montenegro naar Amsterdam en vier dagen later op dinsdag 7 september krijgen onze jongens de kans om revanche te nemen op Turkije. De grootste vraag op dit moment is wie bij die wedstrijden op de bank zit als bondscoach. Er doen op dit moment heel veel namen de ronde. Je kunt er nog net niet bij een betrouwbaar online casino op inzetten wie de nieuwe bondscoach wordt. 

Zeventien miljoen bondscoaches
Er zijn flink wat kandidaten om de nieuwe bondscoach te worden. Niet iedereen is echter geschikt. De baan van bondscoach is een lastige. Omdat het Nederlands Elftal ons collectieve bezit is, bondscoachen we allemaal hartstochtelijk mee. We hebben onze mening over de geselecteerde spelers, spelsystemen, tactieken en wissels. Allemaal hebben we onze eigen voorkeur. Je moet als voetbaltrainer stevig in je schoenen staan om tegen de nationale discussie te kunnen. Niet dat de publieke opinie zwaar mee moet wegen. Wij zijn immers vooral supporter, maar via journalisten en analisten, komt de publieke mening wel bij de bondscoach terecht. Hij moet zich verantwoorden voor tegenvallende resultaten en impopulaire beslissingen.

We zagen aan Frank de Boer dat het soms lastig is om met de media om te gaan. Niet zijn spelers, maar de media rekenden hem af op het niet geslaagde EK. Niet zijn spelers, maar de media hadden vragen bij het gekozen spelsysteem. Als bondscoach moet je gewapend zijn tegen dit soort zaken. Ronald Koeman kon er in zijn tijd als bondscoach beter mee omgaan. Hij vaarde meer zijn eigen koers. Hij werd geholpen doordat de resultaten beter werden nadat het een hele periode niet goed ging met ons Oranje.

Ervaren rot of jonge hond
Zegt u het maar! Willen we een ervaren rot als nieuwe bondscoach? Iemand die gepokt en gemazeld is in het internationale topvoetbal, maar ook iemand die wellicht wat minder aansluiting heeft bij de ontwikkelingen in het moderne topvoetbal.

Of willen we een jonge hond? Een trainer die nog veel te bewijzen heeft, maar die aanzien heeft bij zijn spelers vanwege zijn eigen spelers carrière en als international. Een trainer naar wie de spelers van nu op televisie keken als ze met natte haartjes op zaterdagavond met een bakje chips en een glaasje cola op de bank zaten. Een bondscoach die theoretisch heel sterk is, maar praktisch nog moet ervaren hoe hij met tegenslagen en kritiek om moet gaan.

Er valt voor beide scenario’s wat te zeggen. Het allerbelangrijkste is dat we een bondscoach met hart voor Oranje krijgen. Een bondscoach die kippenvel krijgt als hij bij een interland naast het veld staat en het Wilhelmus aanzwelt. Een bondscoach die het beste team voor Nederland op kan stellen, niet de elf beste voetballers. Een bondscoach die kan brullen als een leeuw!

Trotse spelers
We zoeken een bondscoach die spelers beter maakt als ze in het Nederlands Elftal. Spelers op wie je als supporter kunt vertrouwen dat ze hun stinkende best doen voor het elftal, het shirt en het land. Dat zijn de spelers die we nodig hebben en dat is de bondscoach die we nodig hebben. Zo kunnen we als supporters met een gerust hart inzetten op voetbal omdat de voetballers zich voor ons inzetten.

Lees meer over:

Zijlijn Bondscoaches