Nederland voetbal vandaag – de top teams en beste spelers

Max Max
05 mei 2022, 20:10
05 mei 2022, 20:10
© IMAGO

Voetbal is tegenwoordig niet alleen een passie voor sport, maar ook een recreatieve activiteit. Bij veel fans lopen de emoties hoog op, wanneer ze een voetbalwedstrijd aan het kijken zijn. Als je een liefhebber bent spanning en sensatie zoals bij voetbal, raden we je Jammin Jars aan voor een alternatieve leuke tijd. Nederland is een voetballand. Het is niet alleen de meest populaire sport, maar het wordt ook vaak beoefend als een recreatieve activiteit. De meeste schoolpleinen hebben goals en er is altijd wel een voetbalkooi in de buurt. De kwaliteit van Nederlandse clubs en spelers is ook heel hoog, terwijl we een relatief klein land zijn.

Zo is de Ballon D’or maar liefst zeven keer gewonnen door een Nederlandse speler, namelijk door Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974), Ruud Gullit (1987) en Marco van Basten (1988, 1989 en 1992). Maar dit is allemaal relatief lang geleden. Hoe zit het dan met de huidige toestand van het Nederlands voetbal?

In het vervolg van dit artikel kun je daar alles over lezen, zoals hoe de Nederlandse clubs het doen de afgelopen tijd, hoe de Oranje Leeuwen het doen op internationaal niveau en wat de verwachtingen zijn voor het Nederland voetbal in de nabije toekomst.

Meeste veelbelovende clubs van 2022

De afgelopen jaren was Ajax de heer en meester van het Nederlands voetbal. Ze zijn al de Eredivisie kampioen sinds het seizoen 2018-19. Daarbij ziet het ernaar uit dat ze dit jaar weer kampioen gaan worden. Verder zijn ze een aantal keren ver gekomen in de Champions League. Op het moment van schrijven, staan ze met 4 punten voorsprong op de eerste plek.

Maar het is al bekend dat er van de zomer veel gaat veranderen bij Ajax. De coach Erik ten Hag vertrekt namelijk naar Manchester United. Het is daarom afwachten of de Amsterdammers nog steeds goed zullen presteren in de tweede helft van 2022.

Vervolgens hebben we natuurlijk PSV die het in de competitie altijd heel goed doen, maar een beetje tekortkomt wanneer het aankomt op Europees voetbal. Het is te verwachten dat ze weer een uitstekend seizoen zullen hebben na de zomer. Aangezien Ajax binnenkort op zoek gaat naar een nieuwe coach, heeft PSV de potentie om kampioen te worden in het seizoen 2022-23.

Het is nog lastig om te zeggen hoe de andere clubs het gaan doen in het volgende voetbaljaar, aangezien het huidige seizoen zo erg werd gedomineerd door Ajax en PSV. Wellicht liggen er nog een aantal verrassingen tussen voor de fans van Feyenoord, AZ en Vitesse. Al deze clubs hadden het redelijk goed gedaan de afgelopen maanden.

Oranje leeuwen

Het Nederlandse elftal doet het heel goed de afgelopen tijd. De laatste keer dat ze een wedstrijd hadden verloren was op 27 juni 2021. Ze zijn dus al bijna een jaar ongeslagen. Onlangs hebben ze nog gelijk gespeeld tegen Duitsland. Wat een relatief goede prestatie is, aangezien Duitsland wordt gezien als de grote favoriet om het WK in Qatar te winnen.

Daarbij is het goed nieuws dat Louis van Gaal nog bondscoach blijft tot aan het WK. In augustus 2021, werd hij benoemd tot bondscoach van de Oranje Leeuwen. Sindsdien, hebben ze dus nog geen één wedstrijd verloren.

Het is al bekend dat Ronald Koeman het gaat overnemen na het vertrek van Louis van Gaal. Dit wordt Koemans tweede keer als bondscoach. De laatst keer was tussen 2018 tot 2020, waar hij het relatief goed deed. Hij had ongeveer 20 wedstrijden gecoacht en meer dan de helft daarvan gewonnen.

Maar op het moment hoopt iedereen er nog op dat Louis van Gaal het goed blijft doen de aankomende tijd. Het zou mooi zijn als Nederland weer de finale weet te bereiken zoals in 2010.

De Toekomst van het Nederlands voetbal

De toekomst van het Nederlands voetbal ziet er rooskleurig uit. Nederlandse clubs presteren steeds beter op Europees niveau met Ajax op de voorgrond. Daarbij zijn de Oranje Leeuwen al bijna een jaar overslagen en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort verandering in komt. Veel Nederlanders kijken daarom met volle verwachtingen naar het WK in Qatar. Wat de eerste keer wordt na een lange periode van middelmatige prestaties. Alle Nederlanders hebben Louis van Gaal hieraan te danken. Het is daarom goed nieuws dat hij nog blijft als bondscoach.

Lees meer over:

Zijlijn