Dean Huijsen opgeroepen voor Spanje na afscheid van Nederland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 mrt. 2024, 13:08
15 mrt. 2024, 13:08
© IMAGO

Dean Huijsen is opgeroepen voor de selectie van Spanje Onder 21. De achttienjarige verdediger, die tot de Onder 19 voor Nederland uitkwam, maakt kort na zijn besluit om voor Spanje te gaan spelen zijn eerste opwachting bij de beloften. De Spaanse talenten maken zich voor de EK-kwalificatieduels met Slowakije en België.

Huijsen, geboren in Nederland maar grotendeels opgegroeid in Spanje, ontving vorige maand de juiste papieren om voor de Spaanse ploeg uit te mogen komen. De geboren Amsterdammer verhuisde op zijn vijfde naar het Spaanse Marbella en kwam in 2015 in de jeugdopleiding van Málaga terecht. In 2021 maakte hij een transfer naar Juventus en sinds januari speelt hij op huurbasis voor AS Roma.

Lees ook: Geen weg terug voor Dean Huijsen na nieuwe ontwikkelingen

Huijsen speelde in totaal achttien wedstrijden voor Nederland, bij de vertegenwoordigende ploegen onder 17, 18 en 19. Vorig jaar oktober speelde hij met Nederland Onder 19 nog oefeninterlands tegen Australië en België. Het lijkt niet waarschijnlijk, maar Huijsen zou alsnog voor Nederland kunnen kiezen. Voetballers tot 21 jaar mogen drie officiële interlands spelen voor een land en vervolgens nog voor een ander nationaal elftal kiezen.

Directeur Nigel de Jong van de KNVB betreurde de keuze van Huijsen om voor Spanje uit te komen. “Het staat alle spelers met een dubbel paspoort natuurlijk vrij hun eigen keuze te maken”, stelde hij vorige maand. “Wij zullen de keuze die een speler maakt altijd respecteren. De afgelopen jaren hebben we bij onze nationale teams met plezier met Dean gewerkt en we wensen hem alle succes voor de toekomst.”