Advocaat tipt Koeman: 'Met alle respect, wat zijn de alternatieven?'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jun. 2024, 11:05
27 jun. 2024, 18:18
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Dick Advocaat vindt dat bondscoach Ronald Koeman in de achtste finale tegen Roemenië niet te veel wijzigingen in zijn opstelling moet doorvoeren. Volgens de bondscoach van Curaçao heeft het Nederlands elftal namelijk weinig alternatieven voorhanden die het beter zouden doen op het EK in Duitsland.

Advocaat denkt dat de spelers en staf een goed gesprek hebben gevoerd na de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. "Koeman zal de spelers hebben gezegd dat het zo niet kan doorgaan. Daarnaast zal hij vertrouwen in die gasten hebben uitgesproken. Hem kennende denk ik dat hij het elftal op één of twee plekken zal wijzigen en revanche eist. Eerherstel is vaak de beste motivatie", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

Met wie speelt Ronald Koeman tegen Roemenië?

Over wie Koeman moet wisselen, wil Advocaat niet te veel zeggen. “Namen van spelers die erin of eruit moeten, ga ik niet noemen. Dat had ik in mijn tijd ook niet prettig gevonden als één van mijn voorgangers dat had gedaan. Ik hoop wel dat er iets meer beweging in het elftal komt, want ik vind het vrij statisch”, aldus de voormalig bondscoach van Oranje.

Lees ook: Sneijder mist één speler bij Oranje: 'De echte mannen zijn nog niet opgestaan'

Advocaat denkt niet dat Koeman erover nadenkt om zijn basisopstelling helemaal om te gooien. “Deze jongens hebben het altijd voor hem gedaan en volgens mij is de verhouding tussen Koeman en de spelersgroep prima. Ik geloof ook niet in veel spelers wisselen, want – met alle respect – wat zijn de alternatieven?”

Lees ook: Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Door de derde plek in de groepsfase krijgt Koeman kritiek van buitenaf. Volgens Advocaat is dat gezien de prestatie te begrijpen, maar ook veel te vroeg. “Elke wedstrijd worden het Nederlands elftal en de bondscoach zeer kritisch beoordeeld door de media. Maar als we vier wedstrijden winnen, zijn we Europees kampioen. Zo is het wel. Uiteindelijk kun je dan pas beoordelen of het een slecht of goed toernooi is geweest”, besluit Advocaat.