Dit zijn de mogelijke EK poules van Oranje

Max Max
30 nov. 2019, 10:04
30 nov. 2019, 10:10
© IMAGO
Vanavond om 18.00 uur wordt in Boekarest de loting verricht voor het EK 2020. Het wordt echter geen complete verrassing bij wie Oranje in de poule terecht komt, en na vanavond is de vierde tegenstander nog niet eens bekend. Wat wel duidelijk is, is dat Oranje dankzij de tweede plek in de poule niet eens zo ongunstig zal gaan loten. Oranje zit vanavond bij de loting in pot 2. Als het Nederlands elftal groepswinnaar was geworden dan had zomaar wereldkampioen Frankrijk of runner-up tijdens het WK Kroatië geloot kunnen worden. Nu is al duidelijk dat de sterkste tegenstander eigenlijk helemaal niet zo heel sterk is.

De tegenstander uit pot 1

Oranje zit in elk geval in de poule bij Oekraïne(28e op de FIFA-ranking), dat als groepswinnaar in pot 1 zit. Dat heeft te maken met de verdeling van de verschillende landen over de zes poules in verband met speelsteden. We hebben dat in dit artikel proberen uit te leggen.Omdat Oekraïne en Rusland elkaar wegens politieke redenen niet mogen loten was al op voorhand duidelijk dat Oranje de makkelijkste tegenstander uit pot 1 zou loten. Duitsland, Engeland, België, Spanje en Italië worden daardoor ontlopen.

Mogelijke tegenstander uit pot 3

De tegenstander in deze pot is het meest onduidelijk. Van de zes landen die in pot 3 geplaatst zijn kunnen er vijf bij Oranje in groep C terechtkomen. Alleen Denemarken haakt af, omdat dat land als gastland al bij België en Rusland geplaatst is in groep B. Die poule is dus al voor 75% gevuld.De overgebleven landen uit pot 3 zijn Portugal, Turkije, Oostenrijk, Zweden of Tsjechië. Oranje zal dus een van deze landen treffen in de groepsfase. Op het eerste oog lijken Turkije, Oostenrijk of Tsjechië de gunstigste tegenstanders.

Mogelijke tegenstanders uit pot 4

Bij pot 4 is het nog een stukje lastiger, maar daar is het helemaal zeker dat Oranje geen hoogvlieger treft. Als Roemenië zich direct had geplaatst voor het EK zouden zij op basis van speelstad bij Oranje in de poule komen. Zij spelen echter nog play-offs van de Nations League. Die play-offs worden pas in maart gespeeld.Zeker is nog altijd dat Roemenië, mocht het zich alsnog plaatsen via de play-offs, als vierde land bij Oranje in de poule komt, omdat Boekarest net als Amsterdam speelstad is van groep C. De Roemenen moeten dan wel in een play-offwedstrijd in het zogeheten Path A afrekenen met IJsland en daarna met de winnaar van Bulgarije tegen Hongarije.Mocht Roemenië het EK niet halen, dan treft Oranje de winnaar van de play-off Path D, en dat zou nog gunstiger zijn. Georgië speelt daarin tegen Wit-Rusland en Noord-Macedonië neemt het op tegen Kosovo. De winnaars strijden vervolgens om een EK-ticket en de uiteindelijke winnaar komt bij Oranje.

Lees meer over:

Loting Poulefase WK 2022