EK 2020 uitgesteld naar 2021

Max Max
14 apr. 2020, 21:17
19 aug. 2020, 22:07
© IMAGO

Het EK voetbal van 2020, dat voor dit jaar van 12 juni tot en met 12 juli op de kalender stond, is uitgesteld naar 2021. Dat is bepaald tijdens een crisisoverleg van de UEFA. Daar werd besloten dat het EK verschoven gaat worden naar 2021 door toedoen van het Coronavirus dat in de hele wereld speelt. Het EK wordt in twaalf landen gehouden, waardoor er ook veel gereisd zal moeten worden door zowel de ploegen als supporters.

Probleem voor volgend jaar kan zijn dat het toernooi wel in de knel komt met andere geplande evenementen zoals het EK onder 21 (13-27 juni), het WK voor clubteams (17 juni-4 juli), het finaletoernooi van de Nations League (2-6 juli) en het EK voetbal voor vrouwen (11 juli-1 augustus). Later zal duidelijk worden wat er met die toernooien gaat gebeuren.

Competities kunnen mogelijk gewoon afgemaakt worden

Veel Europese voetbalbonden komen door het Coronavirus in de knoop met de speelkalender. De Serie A, La Liga, de Eredivisie en (bijna) alle Europese competities zijn voorlopig opgeschort en moeten hun uiterste best doen om inhaaldata te vinden. Ook wedstrijden in de Champions League en Europa League worden uitgesteld.Door het verzetten van het EK naar volgend jaar komt er mogelijk ruimte om de competities alsnog af te maken als voetballen en reizen straks weer mogelijk is. De maanden mei en juni kunnen dan gebruikt worden omdat het EK niet meer 'in de weg zit'.

Geen slecht nieuws voor Oranje

Hoe gek het ook klinkt is het uitstellen van het EK geen slecht nieuws voor het Nederlands elftal. Aanvallers Memphis Depay, Donyell Malen en ook Steven Bergwijn kampen met (zware) blessures en zouden het EK mogelijk moeten missen dit jaar.Daarnaast zijn toptalenten als Mathijs de Ligt en Frenkie de Jong weer een jaartje verder in hun ontwikkeling, dus ook in staat het team nog meer op sleeptouw te nemen en zich absoluut te meten met de wereldtop.Ook bondscoach Ronald Koeman reageerde al snel op het bericht. Natuurlijk vindt Koeman het vervelend dat het EK niet doorgaat, maar diep van binnen zal Koeman ook blij zijn, omdat hij zijn topaanvallers terug ziet keren komend jaar en zijn complete team nog een jaartje verder in de ontwikkeling is.

Lees meer over:

WK 2022