EK-loting: Nederlands Elftal in poule met Frankrijk en Oostenrijk

Jeen Grievink Jeen Grievink
02 dec. 2023, 18:41
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

De loting voor het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland is achter de rug en het Nederlands elftal kan haar borst natmaken, zo lijkt het. Oranje, ingedeeld in poule D, moet wederom de degens kruisen met Frankrijk. Ook treffen de mannen van bondscoach Ronald Koeman Oostenrijk. De laatste tegenstander is nog niet bekend, die volgt na de play-offs.

Nederland kwalificeerde zich betrekkelijk eenvoudig voor het EK 2024, dat komend jaar plaatsvindt in buurland Duitsland. Oranje werd tweede in groep B, achter Frankrijk, met 18 punten en een positief doelsaldo van +10. Het wist Griekenland, Ierland en Gibraltar met gepaste afstand achter zich te houden. Alleen Frankrijk deed het - met 22 punten en een doelsaldo van +26 - een stuk beter. En laat dat nou net één van de tegenstanders worden in de groepsfase van het EK. Les Blues kwam uit de koker rollen als de - op papier - zwaarste tegenstander van Nederland op het toernooi.

Naast Frankrijk ook Oostenrijk in poule Oranje

Koeman zag tijdens de loting hoe naast Frankrijk ook Oostenrijk werd ingedeeld bij Oranje in poule D. Absolute sterspeler van die ploeg is David Alaba, verdediger van Real Madrid. De derde tegenstander in de poule van Oranje, is nog even een verrassing. In maart van komend jaar wordt er nog een play-off-ronde gespeeld en de winnaar van deze ronde zal doorstromen richting de groepsfase van het EK. Nederland moet dus nog even geduld hebben voordat het weet hoe de complete groep eruit gaat zien.

Polen, Wales, Estland of Finland

Nog twaalf landen strijden in de play-offs voor een EK-ticket. Van deze landen zijn Polen, Wales, Estland en Finland in de race om in de groep van Oranje terecht te komen. Wie Nederland van deze landen treft, is dus nog niet bekend, maar we weten al wel dat dit de openingswedstrijd van Oranje op het EK gaat worden. Deze wedstrijd zal op 16 juni worden gespeeld in Hamnburg.