El Ahmadi trekt harde conclusie: 'Misschien kan hij beter bedanken voor Oranje'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 nov. 2023, 22:06
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Jordy Clasie lijkt momenteel geen optie voor het Nederlands elftal. De middenvelder verkeert in goede vorm bij AZ, maar zou het fysiek niet kunnen opbrengen om interlands te spelen. Volgens presentator Jan Joost van Gangelen van ESPN heeft Ronald Koeman voorafgaand aan de afgelopen interlandperiode gebeld met de 32-jarige Clasie.

Koeman kreeg toen te horen dat Clasie ‘het niet kon opbrengen’. Dat is niet voor het eerst: de middenvelder meldde zich vorig jaar al eens af, vanwege fysieke klachten. Van Gangelen zei donderdagavond dat Clasie bij AZ ‘fit wordt gehouden voor wedstrijden’. “Dan kunnen we toch ook stoppen met iedere keer de vraag te stellen: waar is Clasie?”, antwoordde Kenneth Perez. “Of hij kan alvast bedanken”, opperde tafelgenoot Karim El Ahmadi, voorafgaand aan het Conference League-duel tussen Aston Villa en AZ.

Keert Clasie ooit terug in Oranje?

“Nou ja, hij is niet im frage”, reageerde Perez. De analist van ESPN zou het onbegrijpelijk vinden als Clasie zich volgend jaar wel mag melden bij de EK-selectie, indien hij de komende interlandperiodes ook ‘overslaat’. “Zo werkt het wat mij betreft echt niet. Je kunt toch niet de hele kwalificatie overslaan en dan drie weken meedoen op het hoofdtoernooi?”

Clasie speelde zeventien interlands, maar zijn laatste dateert van november 2016. Hij was jarenlang buiten beeld voor Oranje, maar kwam vorig jaar onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal toch weer in aanmerking voor een plek in de selectie. Blessureleed en een gebrek aan fitheid zorgden ervoor dat hij uiteindelijk nimmer bij een definitieve selectie zat. Zo zegde hij zelf af richting het WK in Qatar.

“We hebben het vaak over wie naast Frenkie de Jong moet spelen”, vertelde Rafael van der Vaart vorige maand bij Studio Voetbal op de NOS. “Tijjani Reijnders gaat wat te veel diep. Maar als je Marten de Roon of Joey Veerman wel opstelt, moeten we ook een keer denken aan Clasie. Hij doet het zo goed. Op een gegeven moment verdien je het.” Koeman maakt vrijdag de definitieve selectie voor de interlands met Ierland en Gibraltar bekend. Clasie maakte geen deel uit van de voorselectie van de bondscoach.