KNVB verwacht woensdag bizar aantal Oranjefans in Dortmund

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jul. 2024, 12:50
08 jul. 2024, 11:53
Het Nederlands elftal viert de 2-1 zege op Turkije
© IMAGO - Het Nederlands elftal viert de 2-1 zege op Turkije

Nederland speelt komende woensdag de halve finale tegen Engeland op het EK in Duitsland en ongeacht de uitkomst belooft het een groot Oranjefeest te worden. De KNVB verwacht dat minstens 75.000 Nederlanders de selectie van bondscoach Ronald Koeman achterna zullen reizen naar Dortmund, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

“Supporters van het Nederlands elftal komen massaal naar Dortmund voor de halve finale van woensdagavond tegen Engeland op het EK. De KNVB rekent, na overleg met de lokale autoriteiten, op 75.000 tot 80.000 Nederlanders die naar de stad afreizen”, zo klinkt het. De voetbalbond heeft 8.000 kaarten voor de halve finale. “Deze worden verdeeld onder trouwe clubcardhouders van de nationale voetbalbond. De UEFA heeft ook 1500 tickets aan Nederlandse fans verkocht.”

Artikel gaat verder onder video

Nederland loopt uit voor Nederland - Engeland in Dortmund

De KNVB is momenteel met autoriteiten in Dortmund in overleg over een Oranje Fanzone. Daar zouden Nederlandse artiesten in de aanloop naar de halve finale tegen Engeland dan kunnen optreden. De KNVB hoopt eveneens voor elkaar te krijgen dat de fans gezamenlijk naar het Signal Iduna Park kunnen lopen. De wedstrijd begint om 21.00 uur en de winnaar speelt de finale tegen Spanje of Frankrijk op zondag 14 juli in Berlijn.

Lees ook: Koeman verrast UEFA en verlaat persconferentie: ‘Waar ga je heen?’

Waar Koeman en zijn manschappen vooralsnog enkel in de achtstefinalewedstrijd tegen Roemenië écht konden overtuigen, doen de Oranjefans dat al vanaf de start van het EK. In Hamburg, Leipzig en Berlijn, de steden waar het Nederlands elftal zijn groepswedstrijden afwerkte, maakten de Nederlanders er telkens een groot feest van. Die festiviteiten kregen een vervolg in München, waar Oranje afrekende met Roemenië, en de afgelopen dagen voor een tweede keer in Berlijn.

Supporters zonder kaartje bekijken de EK-duels vaak in de fanzones van de Duitse speelsteden. De halve eindstrijd tussen Nederland en Engeland begint woensdag om 21.00 uur. Een dag eerder staat de halve finale tussen Spanje en Frankrijk op het programma. Fans van het Nederlands elftal die woensdag hopen op een overnachtingsplek in Dortmund, moeten op de dag van de halve finale tegen Engeland veel geld neertellen. Veel is al volgeboekt en de prijzen van de nog overgebleven kamers kunnen tien keer zo hoog zijn als normaal.

Wie op boekingensite Booking.com zoekt naar een plek om te overnachten in de stad Dortmund zelf, vindt op zondagochtend geen kamer meer onder de vierhonderd euro per persoon. Verhuurders van complete appartementen rekenen tarieven tot ruim tweeduizend euro voor een overnachting in hun ’Ferienwohnung’ in de stad.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Hoewel het Olympiastadion zaterdagavond vooral gevuld was met Turken, waren het de Nederlanders die uiteindelijk reden hadden voor een feestje. De formatie van Koeman boekte een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Turkije en verzekerde zich zodoende van een ticket voor de halve finales. Daarin wacht woensdag in Dortmund de ontmoeting met Engeland. Het belooft nu al een groot Oranjefeest te worden.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje