Eventuele rentree Luuk de Jong in Oranje wordt weggelachen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 okt. 2023, 10:48
26 jan. 2024, 09:15
© ProShots

Wim Kieft kan weinig met de lokroep om Luuk de Jong terug te halen in het Nederlands elftal. Volgens de oud-voetballer wordt het allemaal zeer overtrokken. De aanvaller van PSV maakte ruim een half jaar geleden bekend dat hij zich niet langer beschikbaar stelde voor Oranje, omdat hij zich volledig wilde focussen op zijn prestaties voor de Eindhovenaren én meer tijd wilde vrijmaken voor zijn familie. De Jong steekt momenteel in goede vorm, terwijl het Nederlands elftal juist problemen in de voorhoede heeft.

“Los van de golfbewegingen van talent – het loopt niet over in Nederland nu – ontbreekt een onuitputtelijke vijver met topvoetballers zoals in Frankrijk. Dat is altijd zo geweest. De topteams van Oranje in de geschiedenis bestonden uit maximaal dertien, veertien spelers van vergelijkbaar niveau”, benadrukt Kieft in zijn column in De Telegraaf. Meer dan ‘twee of drie afwezigen’ kan Oranje niet aan, denkt Kieft. “Dat is een afdoende verklaring voor het soms povere spel afgelopen interlandperiode.”

“In zo’n situatie wordt de afgezwaaide De Jong steeds groter gemaakt”, benadrukt de oud-international. “Hij zit in een geweldige periode bij PSV, maar vergeet niet toen hij beschikbaar was voor Oranje hij altijd twaalfde, dertiende of veertiende man was. Wanneer iedereen fit is, zal dat niet anders zijn. Maar als Memphis Depay en Cody Gakpo niet beschikbaar zijn en Ronald Koeman moet terugvallen op Wout Weghorst, dan krijg je snel dat de buitenwacht om De Jong roept. Door bijna alle ballen van zijn voet te laten springen en een penalty te missen, roept Weghorst dat over zich af.”

Duidelijke keuze

“Maar evenals De Jong is Weghorst geen basiskracht voor Oranje”, benadrukt Kieft. De Jong hield de boot in de Football is Life-podcast recent nog volledig af. “Met wat voor gevoel ik nu naar Oranje kijk? Niet meer met het gevoel dat ik nog wel wil meedoen. Het blijft absoluut altijd fantastisch om voor het Nederlands elftal te spelen, maar ik heb daar een duidelijke keuze in gemaakt.”

“Vanwege mijn fysiek, ik heb nu rustperiodes en kan me met mijn leeftijd gewoon volledig focussen op PSV. En daarnaast kan ik de tijd die ik altijd met heel veel plezier in het Nederlands elftal heb gestoken, nu in mijn gezin steken. Dat is ook heel belangrijk voor mij”, stelde de aanvaller, die vervolgens toch de deur op een kier leek te laten. “En als ze straks vlak voor het EK zeggen: ‘wil je toch niet even mee?’”, vroeg Siem de Jong aan zijn jongere broer. “Tja… dat soort dingen, daar kan ik nu geen antwoord op geven”, benadrukte de spits, die 39 keer het tenue van Oranje droeg, waarvan 31 keer als invaller.

De Jong maakte zijn debuut in Oranje op 9 februari 2011, toen Bert van Marwijk hem liet invallen in de oefeninterland tegen Oostenrijk. Hij maakte in totaal acht doelpunten. Het WK in Qatar was zijn derde en voorlopig laatste eindtoernooi. Hij was ook bij de EK’s van 2012 en 2020 (dat in 2021 werd afgewerkt) van de partij.