Extinction Rebellion wil Nederlands elftal dwarszitten en dreigt met blokkade

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 jul. 2024, 12:19
01 jul. 2024, 12:21
Extinction Rebellion, Nederlands elftal
© IMAGO - Extinction Rebellion wil Nederlands elftal dwarszitten en dreigt met blokkade

Extinction Rebellion is van plan de A10 te blokkeren als het Nederlands elftal Europees kampioen wordt. De actiegroep wil tijdens een mogelijke huldiging van Oranje in actie te komen. De blokkade is niet gericht tegen de ploeg van bondscoach Ronald Koeman, maar tegen hoofdsponsor ING.

De ING is de hoofdsponsor van de KNVB en het Nederlands elftal. Extinction Rebellion verzet zich tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit en voert al langer actie tegen de bank. De activistische beweging eist dat de hoofdsponsor van Oranje per direct stopt met alle financiering en dienstverlening aan de fossiele industrie. Met een blokkade van de snelweg A10. De gemeente Amsterdam en de KNVB zijn momenteel in contact over een eventuele huldiging voor het Nederlands elftal als de ploeg eerste wordt op het EK.

Artikel gaat verder onder video

Extinction Rebellion wil actie voeren als Oranje het EK wint

"Als hoofdsponsor van de KNVB gebruikt ING het Nederlands elftal, waarvan de bank weet dat het populair is, om de eigen fossiele praktijken te verbloemen", stelt woordvoerder Tessel Hofstede van Extinction Rebellion op de eigen website. "ING beweert het jeugd- en vrouwenvoetbal te willen ondersteunen, maar juist kinderen en vrouwen worden disproportioneel hard geraakt door de klimaat- en ecologische crisis", is zij namens de actiegroep van mening.

Lees ook: Hugo Borst ziet waar het fout gaat bij Oranje: 'Het is wanorde'

De A10 is in het verleden vaker geblokkeerd door Extinction Rebellion. Wil de actiegroep ditmaal opnieuw plaatsnemen op de snelweg, dan moet het Nederlands elftal wel eerst het EK winnen. De finale van het Europees kampioenschap is op zondag 14 juli. Oranje neemt het dinsdagavond om 18.00 uur op tegen Roemenië in de achtste finale. Daarna volgen dus nog mogelijk drie EK-wedstrijden.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Lees meer over:

Oranje