Borst ziet vier subtoppers bij Oranje: 'Hij is de enige sloopkogel'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 jul. 2024, 11:22
01 jul. 2024, 15:30
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Hugo Borst fileert in zijn column de kwaliteiten van het Nederlands elftal. Volgens de columnist heeft bondscoach Ronald Koeman alleen de beschikking over ‘subtoppers, rookies en middenmoters’. Daardoor vallen de prestaties van de ploeg enorm tegen, zo schrijft hij in het Algemeen Dagblad.

De afgelopen dagen verschenen er alleen spelers op de persconferenties van het Nederlands elftal. Valentijn Driessen ging fel in op zijn afwezigheid, maar Borst begrijpt Koeman. “Wat had de ervaren voetbaltrainer in godsnaam moeten zeggen tegen het journaille, tegen het volk? Jokken of met meel in de mond praten past hem niet.”

Artikel gaat verder onder video

Oranje heeft volgens Hugo Borst geen topvoetballers

Koeman kon volgens Borst niet anders. Nederland ging als één van de beste nummers drie door en leeft dus met het nodige geluk nog. In de achtste finale neemt Oranje het op tegen Roemenië. Een land zonder toppers en zonder subtoppers, zo is de tendens in Nederland. Bloedlink volgens de columnist. “Die gasten spelen voor volk en vaderland, iets dat Nederlandse voetballers sinds de wraak op de Duitsers in 1988 niet meer in het bloed zit.”

Lees ook: Oranjefans pakken Vandaag Inside Oranje aan na fikse blunder

Volgens Borst beschikte Nederland vroeger over uitzonderlijke voetballers. Met namen als onder anderen Johan Cruijff (1974), Marco van Basten (1988) en Arjen Robben (2010). “Zet al die fenomenen af tegen het nu! Uitzonderlijke voetballers nu? Nul. Topvoetballers? Nul. Subtoppers: drie. Memphis Depay, Cody Gakpo en Virgil van Dijk. Je mag ze ook pseudo-topvoetballers noemen, maar dat is weer zo onaardig.”

Tekst gaat verder onder de poll.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen

Het Nederlands elftal heeft één sloopkogel: Denzel Dumfries. Internationaal volgens Borst geen topvoetballer, maar wél een subtopper. “Koeman moet het verder doen met junioren, rookies en middenmoters die zouden kunnen uitgroeien tot subtoppers.” Daarnaast speelt Nederland met een nieuwe generatie internationals: Gen Z. Spelers die veel tijd spenderen aan social media en in het echte leven alleen beleefd en leuk met elkaar omgaan. “Die gasten zeggen elkaar de waarheid niet. Niemand zegt tegen Van Dijk: ‘Dek gvd nou eens een keertje door.’”

Lees ook: Twee Oranjespelers staan op scherp en moeten oppassen tegen Roemenië

Artikel gaat verder onder video

“Koeman had vorige week tegenover Jeroen Stekelenburg (interview na het duel met Oostenrijk, red.) een paar minuutjes nodig om de wanvertoning een wanvertoning te noemen. Wanorde was nog beter geweest”, aldus Borst. Hij denkt niet dat Oranje het EK kan winnen. “De reden is genoemd. Voeg daaraan toe dat Koeman als trainer vrij gewoontjes is. Hij wilde het toernooi winnen, zei hij vooraf. Dat gaat niet gebeuren. Het moest niet ‘boring’ worden. In zekere zin heeft Koeman daar nu al gelijk in gekregen.”