FIFA maakt positie van Nederland én grootste stijger van 2023 bekend

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 dec. 2023, 15:00
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Het Nederlands elftal gaat op de zesde plek van de FIFA-ranglijst het volgende jaar in. Dat heeft de wereldvoetbalbond donderdag bekendgemaakt. Wereldkampioen Argentinië blijft bovenaan. De top van de nieuwste FIFA-ranglijst is onveranderd ten opzichte van de vorige versie. Na Argentinië volgt Frankrijk op de tweede plaats, terwijl Engeland plek drie bezet. België, Brazilië en Nederland volgen daarna.

De zesde plek is voor het Nederlands elftal de beste klassering sinds december 2022. Toen steeg Oranje door het bereiken van de kwartfinales op het WK van de achtste naar de zesde plek. Oranje zette vorige maand zowel Ierland (1-0) als Gibraltar (0-6) opzij in de EK-kwalificatie en verzekerde zich van EK-deelname. Daardoor steeg Nederland vorige maand reeds van de zevende naar de zesde stek.

De eerstvolgende duels van Nederland zijn oefenwedstrijden, waarna het EK in Duitsland op het programma staat. Op 22 maart wacht een ontmoeting met Schotland in de Johan Cruijff ArenA. Vier dagen later staat in Frankfurt een wedstrijd tegen Duitsland op het programma. Oranje speelt zijn groepswedstrijden op het EK op 16 juni (opponent nog onbekend), 21 juni (Frankrijk) en 25 juni (Oostenrijk).

Ook maakte de FIFA de grootste klimmers op de ranglijst bekend. Dit jaar steeg Panama het hardst, namelijk 20 posities tot plek 41. Moldavië en Maleisië zijn daarna de grootste stijgers geweest. Die landen klommen binnen een jaar tijd respectievelijk negentien en vijftien plekken.