Internationale media verbazen zich: ‘Haalt Oranje het EK wel?’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2023, 09:40
26 jan. 2024, 09:15
© ProShots

Het Nederlands elftal verloor vrijdag in de Johan Cruijff ArenA met 1-2 van Frankrijk in de EK-kwalificatiereeks. Daarmee zijn les Bleus geplaatst voor het toernooi in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman moet maandag aan de bak tegen Griekenland, dat drie punten meer heeft maar ook een wedstrijd meer in de benen. Ofschoon kwalificatie dus nog in eigen hand is, dringt bij internationale media wel de vraag op of Oranje er volgend jaar wel bij zal zijn tijdens het eindtoernooi in Duitsland.

“Oranje-paniek na nederlaag tegen Mbappé. Haalt Nederland ons EK wel”, vraagt BILD zich hardop af. “De spelers van het Nederlands elftal kunnen het niet geloven. Net als in 2016 zou Nederland het EK kunnen missen. Na de 1-2 thuisnederlaag tegen vice-wereldkampioen Frankrijk moet Nederland zich zorgen maken over deelname aan het EK.”

L'Équipe zag Frankrijk bijna de hele wedstrijd in de greep hebben. “Behalve in die laatste tien minuten had Frankrijk controle over de wedstrijd. In de eerste helft was er amper wat van Oranje te zien, op twee schoten na. Ook na rust was Frankrijk de controlerende partij, Mike Maignan kreeg amper wat te doen. Ook na de 1-2 kwam de Franse ploeg niet in de problemen.”

Het is vijf voor twaalf

“Oranje begint stilaan te beven: na nederlaag tegen Frankrijk lijkt EK in groot gevaar”, zo schrijft Het Nieuwsblad. “Het is stilaan vijf voor twaalf voor Oranje in de jacht op een ticket voor EURO 2024. In Amsterdam werd verloren van Frankrijk. Omdat Griekenland met 2-0 won van Ierland zakt Nederland namelijk naar plek drie in de groep met negen punten. De Grieken tellen er twaalf met een wedstrijd meer gespeeld. Het is dus een kwestie van moeten voor Oranje, dat wel sowieso naar de play-offs mag door de goeie prestaties in de Nations League. In die play-offs worden nog drie EK-tickets uitgedeeld.”

Frankrijk is na de zesde opeenvolgende zege in het kwalificatietoernooi zeker van deelname aan het EK. Griekenland won de uitwedstrijd tegen Ierland (0-2) en is naar de tweede plaats van de groep geklommen. De nummer twee plaatst zich ook rechtstreeks voor het EK. De nummer drie krijgt volgend voorjaar een herkansing in de play-offs.