Is hij de missende schakel bij Oranje?: 'Zijn manager dacht dat hij niet goed genoeg was'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jun. 2024, 09:30
27 jun. 2024, 18:16
Wilfred Genee, Vandaag Inside Oranje, Nederlands elftal
© Talpa - Wilfred Genee, presentator van Vandaag Inside Oranje

Volgens Wilfred Genee dacht het management van Orkun Kökcü dat hij niet goed genoeg was voor Oranje. De middenvelder plaatste zich woensdagavond met Turkije voor de knock-outfase van het EK. In de achtste finale is Oostenrijk de tegenstander en in de kwartfinale treffen de Turken mogelijk het Nederlands elftal. Kökcü kon enkele jaren geleden kiezen voor Oranje.

Kökçü heeft Turkse roots en werd op 29 december 2000 geboren in Haarlem. Daardoor kon hij ook voor Nederland kiezen. Merel Ek vroeg zich woensdagavond bij Vandaag Inside Oranje af of de middenvelder een basisplaats zou hebben in dit Nederlands elftal. “Ja, hoor! Althans, niet als iedereen fit is”, antwoordde René van der Gijp. “Zou hij Joey Veerman uit de basis kunnen spelen?”, vroeg Özcan Akyol zich vervolgens af. "Ik denk het wel", aldus Van der Gijp.

Artikel gaat verder onder video

Waarom speelt Orkun Kökcü niet voor Oranje?

Kökçü werd op jonge leeftijd gescout door FC Groningen en ging daarna naar de jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij uiteindelijk doorbrak in het eerste elftal. Hij speelde in verschillende jeugdelftallen van Oranje en was zelfs aanvoerder van Oranje Onder-19. Desondanks koos hij in de zomer van 2019 voor Turkije. Zijn ouders twijfelden toen of Kökçü de juiste keuze maakte. "Zelfs mijn ouders zeiden: 'misschien moet je voor Nederland kiezen.' Voor mij was het helder dat ik de beslissing moest nemen", zo zei hij eerder tegen De Telegraaf.

Lees ook: Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Volgens Genee viel de keuze niet zomaar op Turkije. “Zijn manager, Ali Dursun, zei tegen mij dat hij waarschijnlijk nét niet goed genoeg was voor Oranje, dat ze daarom voor Turkije hebben gekozen. Dat heeft hij toen een keer tegen mij gezegd. Toen zei ik: 'je weet toch niet hoe goed hij gaat worden?'”, besloot de presentator.

Kökçü is niet de enige speler bij Turkije die voor Nederland kon kiezen. Ook Ferdi Kadioglu mocht voor Oranje uitkomen. De verdediger van Fenerbahçe speelde zelfs nog met Jong Oranje tijdens het EK Onder-21 in 2021. Die ploeg werd pas in de halve finale uitgeschakeld door Duitsland. "Ik heb er goed over nagedacht en ook met de mensen om mij heen over gesproken. Beide landen zijn me dierbaar. Maar nu moest ik kiezen en uiteindelijk kreeg Turkije mijn voorkeur", legde hij eerder uit aan Voetbal International.