Jamie Carragher licht één speler uit die 'het verschil' maakte voor Nederland

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 jul. 2024, 11:24
12 jul. 2024, 13:49
Wout Weghorst, Virgil van Dijk, Nederland - Engeland, Wout Weghorst, Virgil van Dijk, Nederland - Engeland, Nederlands elftal
© IMAGO - Wout Weghorst en Virgil van Dijk in duel om de bal

Het lukte Wout Weghorst niet om de halve finale tegen Engeland (1-2 verlies) als invaller om te draaien. Desondanks krijgt de spits van het Nederlands elftal in de media complimenten voor zijn spel in de halve finale van het EK. Liverpool-icoon Jamie Carragher was zelfs onder de indruk van de aanvaller.

"Weghorst heeft een verschil gemaakt voor Nederland, zoals hij het hele toernooi heeft gedaan", schreef Jamie Carragher op X, toen het nog 1-1 stond in de tweede helft. De Engelse analist zag dat Weghorst het de verdediging van Engeland knap lastig maakte. Ook in de studio van het Belgische VRT kreeg Weghorst volop lof. Youri Mulder herhaalde wat hij al vaker zei. Hij vindt dat Weghorst vaker in de basis had moeten beginnen.

Artikel gaat verder onder video

Wout Weghorst wordt geprezen na zijn invalbeurt

"Je ziet: met Weghorst in de ploeg is het gewoon veel beter. Ik roep het al het hele toernooi en het toernooi daarvoor ook: je moet wel je beste elf opstellen. Oranje had al veel langer moeten starten met Weghorst. Memphis is leuk en aardig, het is sympathiek van Koeman dat hij daar zo lang aan vasthoudt, maar we zien keer op keer dat Weghorst een betere spits is", aldus Mulder.

Lees ook: Oranjespeler negeert pers na EK-uitschakeling: 'Hij moet snel volwassen worden'

Voormalig voetballer Wesley Sonck sloot zich daarbij aan. "Vooral als diepe spits. Hij houdt ballen vast, doet vervelend bij de tegenstander… In de tweede helft was het duidelijk dat Oranje met hem erbij veel balvaster was en meer rust aan de bal had. Ik volg volledig wat Youri zegt." Sonck, voormalig spits van onder meer Ajax, vindt Depay niet echt een diepe spits. "Weghorst kaatste de bal goed, waardoor Nederland kon opschuiven. Met hem heb je ook presence in het strafschopgebied, al werd daar niet altijd gebruik van gemaakt."

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.9%

65.1%

3170 stemmen

Lees ook: Britten ontsteld over arbitrage tegen Oranje: 'Absolute schande'

Bij Veronica Inside Oranje dacht Johan Derksen echter niet dat Weghorst als alternatief voor Depay in de basis had kunnen staan. Daar was Dick Advocaat het mee eens. Hij was eerder gestart met een andere aanvaller, die in de slotfase nog in het veld kwam. "Misschien had Brian Brobbey, met zijn snelheid, veel meer dreiging kunnen hebben. Dat is een heel irritante spits om tegen te spelen."

Artikel gaat verder onder video