Joey Veerman werd geslachtofferd, maar Maarten Wijffels wijst andere zondebok aan bij Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jun. 2024, 19:03
25 jun. 2024, 21:35
De opstelling van Oranje tegen Oostenrijk
© IMAGO - De opstelling van Oranje tegen Oostenrijk

Maarten Wijffels is halverwege Nederland - Oostenrijk zeer kritiek op Virgil van Dijk. De journalist van het Algemeen Dagblad vraagt in de rust op X aandacht voor het zwakke optreden van de Oranje-aanvoerder.

Nederland kijkt halverwege tegen een 0-1 achterstand aan, door een vroeg eigen doelpunt van Donyell Malen. Joey Veerman werd in de 35ste minuut geslachtofferd door bondscoach Ronald Koeman, de middenvelder van PSV werd gewisseld voor Xavi Simons, maar Wijffels wijst een andere zondebok aan bij Oranje.

“Mag het over Van Dijk gaan?”, vraagt de journalist zich af op X. Volgens Wijffels had onder anderen Marcel Sabitzer ‘in de eerste dertig minuten de tijd van z’n leven’ en liet Van Dijk regelmatig na om door te dekken op de middenvelder van Oostenrijk. “Geertruida moest steeds ver naar binnen nu”, licht Wijffels toe.

Eén beschamende statistiek van Veerman springt in het oog. Veerman noteerde namelijk een ontzettend lage passnauwkeurigheid van 47,4 procent. De PSV’er had 29 balcontacten en leverde dus meer dan de helft van zijn passes in. Geen enkele speler noteerde tot de wissel van Veerman een lagere passnauwkeurigheid dan de middenvelder.