Kenneth Perez looft basisspeler van Oranje: ‘Steengoed, weergaloos’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 jun. 2024, 23:00
18 jun. 2024, 15:48
Kenneth Perez, analist bij ESPN
© ESPN - Kenneth Perez, analist bij ESPN

Kenneth Perez roept Nathan Aké uit tot ‘speler van de dag’ van het EK. De verdediger van het Nederlands elftal speelde zondag een belangrijke rol in de aanloop naar de twee doelpunten in de openingswedstrijd tegen Polen (1-2 winst).

“Als je kijkt naar individuele spelers, vond ik Aké steengoed”, vertelde Perez zondagavond bij EK Praat op ESPN. “Bij de eerste goal was hij degene die doordekte, waardoor de bal bij Cody Gakpo kwam. Bij die tweede goal gaf hij de assist. Een steekpass zou ik het niet noemen, maar hij was er wel weer bij betrokken.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van der Vaart had één speler niet laten spelen tegen Polen: ‘Hij was onzichtbaar'

Perez bestempelt het optreden van Aké als ‘weergaloos’. Met een onderschepping stond de Manchester City-stopper aan de basis van de 1-1 van Cody Gakpo; bij de 1-2 gaf hij de beslissende pass op Wout Weghorst. Afgezien van zijn sleutelrol op het veld laat Aké zich volgens Perez ook buiten de lijnen meer gelden. “Ik vond hem een stille kracht, maar nu is het wel iemand die je iets meer hoort.”

Lees ook: Naam van Johan Derksen valt in buitenlandse media na EK-zege Nederland

“In interviews hoor je hem ook zeggen dat het wel leuk en aardig is geweest met vrienden zijn, en dat ze nu ook echt moeten presteren. Hij leert natuurlijk ook veel bij de club, waar hij actief is en ook een grote rol heeft gekregen”, aldus Perez, die concluderend stelt dat Aké ‘ijzersterk’ verdedigde tegen Polen.

Kees Kwakman sloot zich aan bij de woorden van zijn collega. “Als jij onbetwiste basisspeler bent bij Manchester City... Ook in voetballend opzicht. Eerst was er natuurlijk een beetje discussie of hij wel linksback zou kunnen. In de opbouw kwam hij eerder niet echt op, maar tegen Polen deed hij het ook hartstikke goed. Hij vult die flank natuurlijk iets anders in dan Denzel Dumfries, maar Aké doet het natuurlijk uitstekend.”