Davy Klaassen: 'Het zegt genoeg dat hij bovenaan staat op alle lijstjes'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jun. 2024, 11:00
07 jun. 2024, 09:36
Davy Klaassen, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO - Davy Klaassen, 41-voudig Oranje-international

Davy Klaassen is lovend over Oranje-international Daley Blind. De verdediger van Girona en het Nederlands elftal wordt al jaren bekritiseerd vanwege zijn (gebrek aan) snelheid, maar volgens Klaassen heeft de linkspoot enkele bijzondere kwaliteiten.

Klaassen geeft toe dat Blind niet meer de snelste van het team is. Desondanks kan de verdediger zich op elk niveau redden, zo vindt de middenvelder van Internazionale. "Blind heeft kwaliteiten die de gemiddelde voetbalfan niet echt kan opmerken. Daarom wordt er vaak gezegd dat hij sloom is", vertelt hij in gesprek met ESPN.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: De vermoedelijke opstelling van Nederland tegen Canada

Van alle spelers in LaLiga gaf Blind het afgelopen seizoen de meeste passes vooruit. Die opbouwende kwaliteiten zie je volgens Klaassen heel weinig in de wereld. "Het zegt genoeg dat hij in een topcompetitie, zoals LaLiga, bovenaan staat op alle lijstjes. Ik denk dat overal waar hij speelt, hij op zulke lijstjes bovenaan heeft gestaan. Zijn passing in combinatie met zo'n grote spelintelligentie. Daar is hij meester in voor mij”, aldus de middenvelder.

Lees ook: Oranjespeler Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

Buiten het voetbalveld is Blind volgens zijn voormalig ploeggenoot Klaassen ook van meerwaarde. "Hij is sowieso een gangmaker, gezellig, brengt sfeer in de groep.” Hoewel de verdediger niet de allergrootste prater is, wordt zijn mening wel heel serieus genomen. "Áls hij wat zegt, dan luistert iedereen ook meteen. Dat komt natuurlijk ook zijn carrière. Dat overdrijft hij ook niet. Het is niet zo dat hij denkt: ik ga even de ervaren jongen uithangen."

Blind, goed voor 106 interlands, speelde het afgelopen seizoen 37 officiële wedstrijden met Girona. De verdediger scoorde driemaal en gaf twee assists. Bovendien eindigde hij met de club als derde in de Spaanse competitie, waardoor Girona volgend seizoen in de groepsfase van de Champions League speelt. Door zijn prestaties in Spanje heeft bondscoach Ronald Koeman Blind opgenomen in zijn EK-selectie. Dat geldt overigens niet voor Klaassen, die deze zomer bij Internazionale vertrekt. De middenvelder speelde op 27 maart 2023 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar (3-0 winst) voor het laatst in Oranje.