KNVB maakt datum huldiging Oranje bekend bij EK-winst

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jul. 2024, 17:43
09 jul. 2024, 17:45
Amsterdam na de EK-winst van Oranje in 1988
© IMAGO - Amsterdam na de EK-winst van Oranje in 1988

De KNVB en de gemeente Amsterdam zijn druk met de voorbereidingen op een eventuele huldiging van het Nederlands elftal. Het kost veel tijd om een evenement te organiseren, vandaar dat er al vóór het begin van de halve finales nagedacht wordt over een datum en plek. Nederland speelt woensdagavond tegen Engeland in de halve finale van het EK en speelt bij een eventuele finale op zondag 14 juli tegen Spanje of Frankrijk.

Mocht Oranje net als in 1988 het EK winnen, dan wordt de selectie van Ronald Koeman op dinsdag 16 juli gehuldigd in Amsterdam, zo meldt de NOS. Als Oranje een eventuele finale verliest, zal er geen huldiging zijn, zo laat de KNVB dinsdag weten. Na de verloren finale van het WK van 2010 gebeurde dat overigens wel.

Artikel gaat verder onder video

Oranje wordt op 16 juli bij EK-winst gehuldigd in Amsterdam

"Het is allemaal erg voorbarig", zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, tegen NU.nl. "Maar het is ook niet zo dat je zo'n huldiging snel even regelt. Laten we alles stap voor stap doen en woensdag eerst proberen van Engeland te winnen."

In 1988 vond er in Amsterdam ook een huldiging plaats. Na aankomst op het vliegveld van Eindhoven kreeg Oranje een drukbezochte rondvaart door de Amsterdamse grachten en een huldiging op het Museumplein. In 2010 kwamen ongeveer 700.000 mensen af op de huldiging. Daar had de selectie van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk aanvankelijk weinig zin in, maar uiteindelijk genoot iedereen van het samenzijn.

Lees meer over: