Koeman: ‘Brobbey en hij samen in de spits op het EK? Nee, dat gebeurt niet’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
19 mrt. 2024, 10:31
19 mrt. 2024, 10:31
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman heeft maandag tijdens het persmoment bij het Nederlands elftal gereageerd op de suggestie voor Memphis Depay en Brian Brobbey samen in de spits op het EK 2024. De zestigjarige oefenmeester ziet het niet zitten om het tweetal naast elkaar in de voorhoede te zetten komende zomer. Koeman gaf prijs dat hij tijdens het toernooi wil vasthouden aan drie middenvelders, maar sluit niet uit dat hij van systeem wisselt.

Tijdens de persconferentie in aanloop naar de komende interlandperiode, waar Oranje oefent tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart) werd Koeman gevraagd naar een potentieel spitsenduo met Brobbey en Memphis. “Een systeem met twee spitsen met hen samen? Nee, dat heeft niet mijn voorkeur”, vertelde de bondscoach. “Het wordt een van die jongens in de spits, maar Memphis kan natuurlijk ook nog linksbuiten spelen.”

Koeman gaat variëren bij Oranje op het EK

Voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland nam Koeman liefst acht middenvelders op in de definitieve selectie van Oranje. “Waarom? Omdat we met drie middenvelders gaan spelen”, onthulde de bondscoach tijdens het persmoment. “Het hoeft geen systeemwijziging te betekenen. We kunnen namelijk ook met drie spelers achterin staan en met drie middenvelders spelen.”

“Mijn voorkeur gaat uit naar spelen met drie middenvelders en dan met twee of drie aanvallers”, vervolgt Koeman, die aangeeft dat hij niet bang is om te variëren tussen verschillende systemen met Oranje op het EK. “Wij kunnen meerdere systemen spelen. Het kan best zijn dat we af en toe een keer met vier verdedigers komen te staan. Het kan ook zijn dat we met vijf verdedigers komen te staan.”

Lees ook: Driessen: ‘Met hem in de aanval was Nederland wereldkampioen geworden’

Koeman kan de komende interlandperiode, naast Memphis, ook Donyell Malen, Wout Weghorst, Cody Gakpo en eventueel Xavi Simons opstellen voorin. Maandag werd bekend dat Brobbey zich geblesseerd had afgemeld voor Oranje. De bondscoach kan Simons ook opstellen als aanvallende middenvelder en heeft daarnaast Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners, Mats Wieffers, Georginio Wijnaldum, Quinten Timber, Jerdy Schouten, Joey Veerman en Marten de Roon tot zijn beschikking voor de middelste linie.